Izkoristite priložnost, prav zdaj je najboljši trenutek za obisk Egipta

3.12.2021

Egipt še nikoli ni bil tako varen za obiskovalce, kot zdaj. To pa še zdaleč ni edini razlog, zakaj se prav v teh mesecih splača obiskati starodavno deželo.


Egipt je zadnja leta vse bolj priljubljen med turisti, ki se tja podajajo na obale Rdečega morja in uživajo v soncu in odlični ponudbi. A pandemija covida-19 je turistični sektor v Egiptu hudo prizadela. Veliko investicij v turistično strukturo je zastalih, na desettisoče turističnih delavcev je ostalo brez dela in žal tudi brez vsakršne državne pomoči. Od približno 400 ladij, ki so pred krizo križarile po reki Nil, jih zdaj pluje zgolj 40. Egipt v zadnjem letu in pol nikoli ni zapiral svojih meja za turiste in obiskovalce in tudi gibanje po deželi je bilo ves čas dovoljeno. Edini pogoj za vstop v državo je negativen test PCR za necepljene oziroma potrdilo o cepljenju. Ker sem bil tam nazadnje pred 25 leti in ker vem, da se kraji hitro razvijajo in spreminjajo, sem se odločil za ponovni obisk dežele ob Nilu. Tudi zato, da vidim, kakšno je trenutno stanje in kako se lotevajo ponovnega uvrščanja na svetovne turistične zemljevide. 

Vsak bi moral vsaj enkrat v življenju v živo videti piramide in sfingo v Gizi. Foto: Daily Travel Photos/Shutterstock

Najlepše vreme za potovanje je v zimskih mesecih 

Jeseni so temperature v Egiptu za nas povsem sprejemljive, predvsem na obali Rdečega morja. Tudi v Aleksandriji in Kairu. V Luksorju pa je bilo še vedno krepko čez 40 stopinj, kar bi bilo za mnoge preveč. Zgornji Egipt je seveda veliko bolj privlačen in zanimiv, zlasti evropskim turistom, v zimskih mesecih. Toda turistični delavci se na študijske ture običajno podajamo v sezonah, ki v krajih, ki jih raziskujemo, niso visoke. Izbral sem najboljšega agenta in mu zaupal organizacijo potovanja, da bi potekalo karseda tekoče in da bi v najkrajšem možnem času videl vse, kar moram vedeti in videti, preden se lotim priprave – načrta potovanja. 

Številne dragocenosti skriva muzej v Luksorju. Foto: Ivo Mulec

Egiptovskih pet zvezdic 

Najprej je bila na vrsti Hurgada. Hotel sem se prepričati, kakšna je razlika med egiptovskimi in zahodnimi petimi zvezdicami. Lahko mi verjamete, očitna. Najprej v turistih, ki tam bivajo, in seveda ponudbi, ki se vedno znova prilagaja povpraševanju. Ker je Egipt v zadnjih dveh letih izgubil precej tradicionalnih gostov z zahodnoevropskih, ameriških in azijskih trgov, so jih bili prisiljeni nadomestiti z gosti z novih trgov, predvsem bližnjevzhodnih in iz vzhodne Evrope. 

Plaža v Hurgadi, pozimi, ko ni turistov, jo boste imeli povsem zase, pa tudi cene so takrat najnižje. Foto: Ezpic/Shutterstock

Odklop od epidemije

Dejal bi, da so se dobro lotili postopka, kako zajeziti epidemijo, in takoj, ko so imeli na voljo dovolj cepiva, cepili turistične delavce in vse tiste, ki prihajajo v stik s turisti. Cepljenje je bil zanje pogoj, da lahko opravljajo svoje delo, in mnogi so se radi pohvalili, da so že cepljeni. V nekaterih hotelih je osebje nosilo obeske, na katerih je pisalo: cepljen. Gostje v hotelih v Hurgadi pa mask niso nosili in vzdušje je bilo povsem sproščeno. Ugotovil sem, kako sproščajoče je, ko nihče niti z besedo ne omeni pandemije in virusa. In kako sem potreboval ta miselni odklop od naše stvarnosti. 

Vhod v grobnico, Dolina kraljev, Luksor. Od izbruha epidemije tu ni več nobene gneče. Foto: Ivo Mulec

Varnost turistov postavljajo na prvo mesto 

Iz Hurgade nas je pot vodila skozi gorovje, ki vzporedno sledi obali Rdečega morja do reke Nil in mesta Luksor, nekdanjih Teb. Ceste v tem delu Egipta so dobre in pot je potekala brez zapletov ali zastojev, čeprav je bilo vmes nekaj kontrolnih točk, kjer so policisti preverjali, kdo kam potuje. Šlo je brez nevšečnosti in to daje občutek, da je za varnost zelo dobro poskrbljeno. Oblasti se še predobro zavedajo, kako pomemben del gospodarstva je turizem in da je varnost turistov na prvem mestu. Mislim, da v Egiptu nikoli ni bilo varneje, kot je danes. 

Luksor, nekdanje starodavno mesto Tebe, velja za največji svetovni muzej na prostem, kjer še vedno stojijo mogočni egipčanski templji in spomeniki. Foto: Olha Solodenko/Shutterstock

Luksor in Karnak

V Luksorju smo se odpeljali do obale Nila in se vkrcali na ladjo s petimi zvezdicami. Tukaj je bilo v notranjih prostorih in restavraciji treba nositi masko. Zanimiva je bila struktura gostov: od Mehike do Brazilije in Španije, v nasprotju s Hurgado, kjer so prevladovali Avstrijci in Nemci. Septembra je tudi sicer nizka sezona. Letos pa so se ponudniki turističnih storitev, da bi spodbudili prve turiste v Zgornjem Egiptu, izkazali s posebno ugodnimi cenami. Dokaz več, kako pomembne so cene za odzivnost gostov.

V Luksorju in Karnaku ni bilo veliko turistov. Še večji užitek je bil sprehod od grobnice do grobnice na zahodnem bregu, v Dolini kraljev. Nobenega čakanja nikjer. V miru sem si lahko ogledal hieroglife in freske ter naredil številne posnetke. Poleg obveznih templjev in grobnic sem obiskal tudi nekaj hotelov na obrežju reke Nil. Luksor je od nekdaj veljal za zimsko destinacijo evropske elite, odkar je začela prihajati sem od konca 19. stoletja. 

Zdaj ko ni gneče, si lahko mirno ogledate veličastne ostanke Starega Egipta, kot je ta tempelj v Karnaku. Foto: Bist/Shutterstock

Najpomembnejše čudo starega sveta

Do Kaira sem se odločil potovati z vlakom. Hotel sem preveriti egiptovski prvi razred in na koncu ugotovil, da bodo gostje med Kairom in Asuanom potovali z letalom. Kairo se je v zadnjih letih zelo spremenil. Nastala so nova, moderna in sodobna satelitska mesta. Največje presenečenje zame so bile nadstropne ceste. Pred leti so se dušili v gneči, zdaj pa so zastoji ostali spodaj, na prvem ali drugem nadstropju pa lahko popolnoma tekoče in hitro preideš iz enega dela velemesta do drugega. Pogled na piramide v Gizi ostaja enako fascinanten, ne glede na to, kolikokrat ste jih že videli. Res so bile zgrajene za večnost in ostajajo najpomembnejše čudo starega sveta. Tudi Aleksandrija je vredna ogleda, pa ne zgolj zaradi spomina na njenega ustanovitelja Aleksandra Velikega. In da ne pozabim na Nilovo delto … 

Kairo je danes sodobno in moderno mesto. Foto: Givaga/Shutterstock

Zdaj je pravi čas za obisk veličastnih piramid in skrivnostnih grobnic, ko ni običajne gneče in čakalnih vrst. Izkoristite ga, preden se vrnejo množice. Egipt bi moral obiskati vsakdo vsaj enkrat v življenju. Lepo pa je priti po nekaj letih ponoviti, saj se ne spreminjajo le destinacije, temveč tudi mi in naš pogled nanje. 


* Dr. Ivo Mulec, direktor agencije Van Gogh, d. o. o. 

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE