Sodobno načrtovanje družine se je pričelo že pred 60 leti, ko so bile prve tabletke odobrene v Združenih državah Amerike. Ženske so s tem dobile močno zaščito pred nosečnostjo in tovrstna metoda še danes velja za eno najzanesljivejših, ki je na voljo. Tabletke so zaradi visokih količin hormonov prinesle tudi precej neprijetnih težav, ki pa so z nadaljnjim razvojem počasi izginjale. Sodobne kontracepcijske tabletke vsebujejo veliko manjše količine hormonov, ki so vedno bolj podobni naravnim. Najnovejša tabletka z najbolj naravnim estrogenom, estetrolom, je na voljo tudi pri nas.

Najpogostejše zmote o kontracepcijskih tabletah

Kontracepcijske tablete so (poleg kondoma) ena izmed najpogosteje uporabljanih metod v Sloveniji. Kljub svoji dolgi zgodovini in stalni revoluciji pri razvoju pa so v javnosti precej razširjene nekatere neresnice o njihovem delovanju. Kaj je torej resnica? Kako pravzaprav delujejo kontracepcijske tablete in kakšen je njihov vpliv na telo in počutje žensk? Preverite v nadaljevanju.


MIT: Med jemanjem kontracepcijskih tablet se bom zredila.

Ni res. Nobena znanstvena raziskava ni dokazala vzročne povezave med debelostjo in jemanjem kontracepcijskih tablet. Včasih lahko pride do manjšega prehodnega porasta telesne teže (1–2 kg), vendar je to posledica zadrževanja vode v telesu.

MIT: Hormoni v kontracepcijskih tabletah so škodljivi.

Najpogostejši neželeni učinki, ki se običajno pojavijo na začetku jemanja kontracepcijskih tablet, so vmesne krvavitve, glavobol, sprememba razpoloženja, napetost v dojkah ali slabosti in so praviloma prehodne narave. Resni zapleti, kot je pojav krvnih strdkov, so na srečo zelo redki.

Po drugi strani pa imajo hormoni v kontracepcijskih tabletah tudi številne ugodne učinke:

  • zmanjšajo menstrualno bolečino in krvavitev in težave zaradi aken,
  • uredijo rednost mesečnih krvavitev,
  • zmanjšujejo tveganje za pojav nenevarnih cist ali raka jajčnikov, raka sluznice maternice ter raka debelega črevesa in danke.

MIT: Ali res lahko zbolim za rakom dojke, če jemljem kontracepcijske tablete?

Tveganje za pojav raka dojke je pri jemanju tablet najverjetneje zelo nizko in povezano z drugimi dejavniki tveganja za pojav raka dojke; izniči se po 10 letih od prenehanja uporabe tablet.

MIT: Če jemljem kontracepcijske tablete, bom imela težave z zanositvijo.

Ni res. Plodnost se po prenehanju uporabe povrne zelo hitro. Tablete plodnost dolgoročno celo ohranjajo, saj je vdor škodljivih mikroorganizmov v maternico zaradi zgoščene sluzi v materničnem vratu otežen.

MIT: Ali je res, da med jemanjem neaktivnih tablet ali med enotedenskim premorom brez tablet nisem zaščitena in lahko zanosim?

Ni res. Če ste tabletke jemali redno in dosledno vsak dan ob približno istem času, ste zaščiteni tudi v času jemanja neaktivnih tablet ali med enotedenskim premorom brez tablet.


MIT: Kontracepcijske tablete ne začnejo učinkovati takoj.

Ni res. Če ste začeli jemati kontracepcijske tablete na 1. dan oz. najkasneje do 5. dneva menstruacije (menstruacijskega ciklusa), ste ob rednem in doslednem jemanju zaščiteni od prve zaužite tablete naprej in dodatna zaščita ni potrebna.

MIT: Po določenem času je treba prekiniti jemanje tablet, da se telo malo »očisti«.

Ni res. S tem se poveča tveganje za neželeno nosečnost in pojav krvnih strdkov v prvih mesecih po ponovnem začetku jemanja tablet.

MIT: Preden ti ginekolog predpiše kontracepcijske tablete, je potreben ginekološki pregled.

Ni res. Ginekološki pregled za predpisovanje kontracepcije ni potreben, razen če dekle navaja ginekološke težave ali kadar si to želi.

MIT: Kontracepcijske tablete povzročajo akne.

Ni res. Kontracepcijske tablete težave z aknami praviloma zmanjšajo, občasno pa se stanje kože v času jemanja tablet res lahko poslabša.

MIT: Kontracepcijske tablete ščitijo tudi pred spolno prenosljivimi okužbami.

Ni res. Edina učinkovita zaščita pred spolno prenosljivimi okužbami je kondom.

Pred začetkom jemanja kontracepcijskih tablet: kaj je dobro vedeti?

Zbrali smo še nekaj dejstev, ki vam bodo odgovorila na nekatera najpogostejša vprašanja in vam hkrati pomagala pri jemanju kontracepcije. Samo z dobrim razumevanjem delovanja kontracepcijskih tablet boste znale prisluhniti svojemu telesu in zaupale njihovi učinkovitosti.


Obstajata dve vrsti kontracepcijskih tablet: kombinirane, ki vsebujejo dve vrsti hormonov – estrogen in progestogen, ter takšne, ki vsebujejo le eno vrsto – progestogen. Kontracepcijske tablete so ne glede na vrsto učinkovite le pri redni in dosledni uporabi.

Kontracepcijske tabletke zavrejo ovulacijo, poleg tega pa še zgostijo in spremenijo sluz v materničnem vratu in tanjšajo maternično sluznico.

Kontracepcijske tablete so v Sloveniji na voljo le na zdravniški recept po predhodnem posvetu z zdravnikom, običajno je to ginekolog (ali osebni zdravnik), ki tudi lahko najustrezneje svetuje.

Preden bo predpisal tablete, se bo ginekolog z vami podrobno pogovoril o vaši osebni, ginekološki in družinski zdravstveni zgodovini, razvadah, željah in pričakovanjih.


Učinkovitost tablet je zelo visoka le v primeru rednega in doslednega jemanja vsak dan ob približno istem času, zato je zelo pomembno, da za čas jemanja izberete tisti del dneva, ko je verjetnost, da boste na tablete pozabili, najmanjša.


Kombinacija jemanja tabletk in kajenja je lahko tvegana, kajti neželeni učinki kontracepcijskih tablet so pri kadilkah pogostejši.

Preden začnete jemati tablete, si natančno preberite navodilo za uporabo, ki je priloženo v zavojčku, in ga shranite, če ga boste morda potrebovali. V primeru kakršnih koli nejasnosti se posvetujte z ginekologom.


Naročnik oglasne vsebine je Gedeon Richter