10 finalistk za Onino zgodbo 2022

Drage bralke, spoštovani bralci! Razkrivamo vam 10 finalistk vseslovenskega literarnega natečaja Onina zgodba 2022, ki ga že tradicionalno organizirata reviji Ona in Onaplus.

Ljubezen je vse. To je bil naslov vseslovenskega literarnega natečaja za Onino zgodbo 2022, ki je nagovarjal ustvarjalke pisane besede in, zna biti, tudi kakšnega pisca kratkih zgodb. 

Na naš naslov je prispelo 105 raznolikih literarnih del. Vaših ljubezenskih zgodb. Vse je prebrala komisija, ki so jo sestavljale Sabina Obolnar, Valentina Smej Novak in Klavdija Miko, ter izbrala deset finalistk za Onino zgodbo 2022.  

Zgodbe so na literarni natečaj prispele anonimno (kot je bilo zapisano v razpisnih pogojih), podpisane so s šifro avtorice ali avtorja. Niso lektorirane, popravili smo le najbolj grobe slovnične napake. 

Bralke in bralci ste lahko za svojo favoritinjo glasovali elektronsko in po pošti vse do 22. avgusta, odzvali ste se v res velikem številu. Največ vaših glasov je skupno dobila zgodba Školjkine solze, pod katero se je podpisala avtorica Darinka Kozinc. Zmagovalka je za nagrado že tradicionalno prejela Onino pero in denarno nagrado v višini 500 evrov bruto, intervju z njo pa si lahko preberete tukaj. 

Hvala, ker pišete!
Iskrena hvala vsem 105 avtoricam in tudi avtorjem, ki ste s svojimi dragocenimi zgodbami sodelovali na letošnjem literarnem natečaju revij Ona in Onaplus, še posebno nominirankam za Onino zgodbo 2022. Ob Darinki Kozinc so se v finale uvrstile še: Maja Klemenčič (Strah me je življenja brez smeha), Mateja Perko (Vasovalec), Tadeja Šef (Modre oči), Nataša Jelušič (Ljubezen gospe Helene), Petra Kampl Petrin (Na vlaku), Mika Hočevar (Čudež srca), Dragana Marošević (Bele vrtnice) in Mojca Straus Istenič (Snežinke). Avtorica zgodbe Moja draga Liza imena in priimka ne želi javno razkriti. 


Nagrajujemo vaše glasove
Drage bralke in spoštovani bralci, izmed vseh, ki ste pošiljali kupone iz One in Oneplus ter glasovali za zmagovalno zgodbo Darinke Kozinc, jih deset prejme lepe Onine nagrade: Slava Sabol Čuk, Ljubljana Črnuče; Frančiška Igličar, Notranje Gorice; Helena Treven, Sovodenj; Danica Poje, Ljubljana; Štefka Silva Aš, Šmarješke Toplice; Majda Goljuf, Novo mesto; Marija Gotar, Moravče; Malči Firšt, Gornji Grad; Marija Lotrič, Železniki; Jožica Bokša, Ptuj.
Prav tako bomo s praktičnimi Oninimi nagradami razveselili deset izžrebank, ki so za Školjkine solze glasovale tukaj na spletu: Fani Lekše, Zagorje ob Savi; Inga Brezigar, Nova Gorica; Alenka Brankovič, Šempeter pri Gorici; Urška Perhavec, Ljubljana Dobrunje; Milojka Erzetič, Trnovo pri Gorici; Tatjana Furman, Maribor; Nevenka Kerševan, Renče; Vesna Perhavec Vodovnik, Nova Gorica; Ema Kladnik, Volčja Draga, Ivica Perič, Dornberk.


Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/Shutterstock

Onine zgodbe 2022

Strah me je življenja brez smeha

Da se že dolgo ne smejim več, sploh nisem vedela. Nisem razmišljala o tem, kdaj me je življenje dotolklo do te mere, da je bil vsak moj pogled naveličan, vsak m...

Preberi več

Onine zgodbe 2022

Vasovalec

Hodila sem. Dan za dnem isto pot. Nedaleč od ceste je stala bela stavba z dolgimi terasami. Začasni dom otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Dom mnogih ...

Preberi več

Onine zgodbe 2022

Modre oči

Stopam po poti, tlakovani s trpljenjem. Majhen otok, z vonjem po borovi smoli. Sonce, ki te ogreje v dno duše in stali še tiste najbolj ledene spomine.

Preberi več

Onine zgodbe 2022

Moja draga Liza

L kot ljubezen, ki vse premaga, ki nikoli ne mine? To, čeprav je napisal sveti Pavel v pismu Korinčanom, je bilo zame nepredstavljivo. Pri petdesetih samokritič...

Preberi več

Onine zgodbe 2022

Ljubezen gospe Helene

Odlomek iz sodbe Okrožnega sodišča v Ljubljani: Za sodišče ni dvoma, da je storil Bernard D. kaznivo dejanje goljufije prek spleta in povzročil petim oškodovank...

Preberi več

Onine zgodbe 2022

Na vlaku

Sedim na vlaku. To je eden tistih novih. Udobno mi je in prijetno toplo. Mimo okna beži pokrajina. Prazniki so. Le nekaj sedežev je zasedenih.

Preberi več

Onine zgodbe 2022

Čudež srca

Na hladen decembrski dan je hitela zapirati okna, saj jo je mama učila, da je kljub mrazu stanovanje treba dnevno prezračiti.

Preberi več

Onine zgodbe 2022

Bele vrtnice

Prazno je gledala skozi visoko bolnišnično okno ginekološkega oddelka. Slano sladkaste solze so močile blazino, po kateri so se razsuli njeni temni lasje.

Preberi več

Onine zgodbe 2022

Školjkine solze

Peč, junij 1945. Stopal je po stezi, ki se je spuščala k reki. Sonce je prijetno grelo, visoke trave so se zibale v rahli sapici in na vejah so pojoč poskakoval...

Preberi več

Onine zgodbe 2022

Snežinke

Držim pesti, držim pesti, držim pesti. Na nič drugega ne morem misliti kot le nanj, na mojega Herija, in upati, da je v tem trenutku dobro z njim. Da gre vse po...

Preberi več
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE