S partnerjem sklenita pogodbo, da ne boste ostali brez doma

Zahvaljujem se vam za zanimivo vprašanje. Omenjate, da je hiša od vašega partnerja, kar pomeni, da gre za njegovo posebno premoženje. To pa še ne pomeni, da nimate nobenih premoženjskih upravičenj do te nepremičnine. Kakšne narave je ta vaša pravica, je sicer odvisno od obsega vaših vlaganj.

V primeru, če bi bila ta vlaganja tako obsežna, da bi nastala nova stvar, bi postali solastnica nepremičnine. Če pa bi šlo za manjša vlaganja, pa bi imeli na voljo le ustrezen zahtevek za povrnitev vlaganj oziroma zahtevek na osnovi partnerjeve neupravičene obogatitve. Kakšna je ta vrednost, boste lahko izvedeli na osnovi cenitve, zato vam priporočam, da čim prej angažirate ustreznega sodnega cenilca.

Vaša otroka nista nujna dediča po vašem partnerju, zato po zakonu nista upravičena dedovati po njemu. Kar pa se tiče vaše pravice do bivanja v partnerjevi nepremičnini po njegovi smrti, pa bi vam priporočil, da z njim poskusite skleniti pogodbo, ki bi vam omogočila bivanje v nepremičnini tudi po njegovi smrti.