Naj vas trezen premislek obvaruje pred čustvenim vrtiljakom

Naj na začetku odgovorim na vprašanje glede vašega duševnega zdravja. Kot je razbrati iz vaše pripovedi, je za vami uspešno urejanje pomembnih vidikov bivanja: imate otroke, ki so, če lahko nekoliko domnevam, samostojni in od vas neodvisni, imate pokojnino, bančni račun, na katerem je kar nekaj prihranjenega denarja, ste zdravi in aktivni in materialno neodvisni. Dvomim, da bi vam vse to uspelo, če bi imeli kakšno resnejšo duševno težavo. Manj uspešni ste sicer v partnerskih odnosih, vendar bi bilo ne glede na to nekorektno in neprofesionalno kar koli več izjaviti o vašem duševnem zdravju, na podlagi skopih informacij, ki ste jih razkrili.

Znano je, da je tip moškega, kot je vaš partner – torej nekdo, ki ne spada v okvir prevladujočih družbenih norm –, privlačen za ženski spol. Verjetno sta vas očarali njegova nekonvencionalnost in drugačnost. Toda kmalu ste trčili ob resničnost. Kar gre zameriti temu moškemu, je, da je skrival temno plat svoje preteklosti in dovolil, da ste se navezali nanj, preden je razkril svoje karte. To pa ni bilo vse. Kasneje ste ugotovili, da ima še druge napake, zaradi katerih ste bili na resni preizkušnji. Sodu je najbrž izbilo dno njegovo nespoštljivo vedenje do vas.

Kakšne pa so bile vaše prejšnje zveze in zakaj se niso obnesle? So bile podobne tej? Mogoče privlačite v svoje življenje določen tip moških, takšnih, pri katerih po začetnem navdušenju sledi zaradi njihovega značaja, ki se pokaže po koncu faze zaljubljenosti, tolikšno razočaranje, da vam ni več do zveze z njimi.

Osamljenost je preizkušnja za vsakogar. V stiski, ki jo pri tem doživljate, ste toliko bolj dojemljivi za dvorjenje potencialnih partnerjev. Tega se zavedajte! Nežna čustva se vam lahko ob spretnem dvorjenju hitro prebudijo, in če jim pustite prosto pot, postanete izpostavljeni negotovosti in nevarnosti, ki ju s sabo prinaša vstopanje v nov in neznan odnos. V takih trenutkih bi morali ostati precej zadržani in zelo previdni. Zavedam se, da je to lažje reči kot narediti. Zato bi bilo dobro, da takrat poiščete dobro sogovornico ali sogovornika, lahko tudi usposobljenega terapevta, da bi vam svetoval in vas obvaroval. Želim vam, da bi vam uspelo obvladati čustvene viharje in se zaščititi pred odnosi, ki kalijo vaš duševni mir.