Lažnivci so še prav posebno trd oreh

Verjamem, da ima vaš fant lastnosti, ki ga naredijo simpatičnega in privlačnega v družbi, in da je všeč tudi mnogo dekletom. Ker ste zaljubljeni, so njegove prijetne lastnosti v vaših očeh pretehtale njegove pomanjkljivosti. Seveda je to značilno za vse zaljubljene. Prej ali slej pa to popusti. Partnerjeve lastnosti, ki so nas do tedaj navduševale, postanejo moteče, nezaželene, neprijetne, nesprejemljive. Bivši zaljubljenci se pogosto sprašujejo, kako je možno, da se je partner tako spremenil. Pa se ni spremenil, le rožnata očala smo sneli. Vse to velja tudi za vas. Trenutno nimate stika z realnostjo. Fanta boste videli drugače, ko ne boste več zaljubljeni. Prav velikega vpliva na to stanje nimate. Morda vam bosta prav njegova neiskrenost in lažnivost odprli oči. 

Večina se kdaj zlaže, iz različnih vzrokov. Večina misli, da jim bo laž koristila. Nekateri spoznajo, da je to dvorezen meč, in pogosto je posledica laži prav nasprotna tistemu, kar so pričakovali. Otroci pogosto lažejo iz strahu pred posledicami, kadar se zavedajo, da niso ravnali prav. Odraslih lažnivcev pa je več vrst. Od tistih najmanj škodljivih do zelo trdovratnih in vztrajnih. Strokovnjaki govorijo o bolestni lažnivosti, čeprav ni natančne definicije, kaj je to. Včasih je povezana z nekaterimi duševnimi motnjami. Glede na vse, kar ste napisali o fantu in njegovi družini, lahko sklepam, da gre v tem primeru za prevladujoč vedenjski vzorec v družini. V nekaterih družinah so odnosi in način, kako člani živijo v svojem okolju, ena sama velika laž. Preprosto ne zmorejo biti pristni, biti osebe, kakršne so v resnici. Zato igrajo različne vloge, ki so si jih izmislili. V to početje jih silijo občutki manjvrednosti, slaba samopodoba in nezmožnost sprejeti samega sebe pa tudi velika in nikoli zadovoljena potreba po priznanju okolice. Taki posamezniki nimajo prijateljev, ker si z nikomer niso blizu, niti sami s seboj. To pa je osnova za vse bližnje odnose, tudi za prijateljstvo. 

Pravite, da vaš fant nima nobenega prijatelja, morda gre prav za to. Verjamem, da bi mu radi pomagali, vendar on ne išče pomoči. Z njim je vse v redu. Tako misli, čuti in živi. Strokovnjaki lahko pomagajo le tistim, ki iščejo pomoč. Nihče ne more nikogar spremeniti. Spremeni se lahko le vsak sam, če si to želi in zmore. Mislim, da so lažnivci še prav posebno trd oreh. Laganja se lahko odvadijo le, če odpravijo vzroke, zaradi katerih lažejo. Vzroki pa so lahko tako zakoreninjeni v posameznikovi duši, da mu jih ne uspe izkoreniniti. Fantove laži vas motijo že zdaj, ko ste še zaljubljeni. Razumem, da bi radi spremenili svojega očarljivega lažnivca, a žal ne bo šlo. Čim prej končajte zvezo z njim. Dlje ko bo trajalo, bolj bo bolelo. Nobenega upanja ni, da bi si z njim lahko ustvarili ljubeč odnos. Temelj takega odnosa je vedno iskrenost. Prav to pa je tisto, česar on ne zmore.