Zvonijo vsi alarmi

Pravilno ste ravnali, ko niste hoteli dati svojih kontaktnih podatkov! Vaš sum na prevaro je, žal, skoraj zagotovo utemeljen. 

Doživeli ste več ponesrečenih zvez. Iz vašega pisma sklepam, da ste trenutno sami. Verjetno se počutite čustveno neizpolnjeno in osamljeno. Srčno radi bi spoznali sorodno dušo, ob kateri bi vaše življenje postalo srečnejše, polnejše in radostnejše, zato ste zelo dojemljivi za dvorjenje in obetavni komplimenti izdatno pobožajo vašo dušo. Vaše hrepenenje v takšnih trenutkih zazna obljubo skorajšnje izpolnitve. V tem stanju pa ste lahek plen za nekoga, ki si želi z vami le okoristiti. 

Spoznavanje po spletu je postalo moderno in veliko osamljenih src tako najde družico. A pri navezovanju stikov prek medmrežja se moramo zavedati nekaterih pasti. 

»Vaš« poslovnež se je nenadoma zaljubil v vas. Tu bi moral zazvoniti prvi alarm. Pri surfanju po internetu bi se morali zavedati, da je kar koli, kar je slišati predobro, da bi bilo res, najbrž prevara. Če kdo kaže preveč zanimanja, prehitro in brez trdne podlage, bi vam pred očmi morale zagoreti rdeče lučke. Po nekajtedenskem dopisovanju lahko mislimo, da vemo vse o nekom. V resnici pa vemo o njej ali njem zelo malo. Vemo le tisto, kar drugi želi, da izvemo. 

Poglejva en detajl: polomljena slovenščina. Poslovnež slovenskega rodu bi bil najbrž toliko pismen, da njegove slovenščine ne bi označili s takšnim pridevnikom. Zelo verjetno gre za tujca, ki si je pomagal s spletnim prevajalnikom (npr. google translate). 

Znani so primeri spletnih prevar, v katerih so storilci, potem ko so stopili v kontakt z osebo in se je ta čustveno navezala, naenkrat zašli v težek položaj, v katerem so potrebovali pomoč, in to osebo zanjo prosili. Običajno je šlo za prošnjo po denarju. Pri vas pa gre najverjetneje za nekoliko drugačno prevaro. Namreč, znani so tudi primeri, ko je pošiljatelj rekel naslovniku, da mu je poslal paket z vsebino večje vrednosti, potem pa je oseba iz transportnega podjetja, ki naj bi paket dostavilo, poklicala in z nekakšnim izgovorom rekla, da podjetje tega ne more storiti brez dodatnih stroškov, in naj naslovnik nakaže določen znesek. Naslovnik je denar nakazal, paketa nikoli prejel, za nakazanim denarjem pa se je izgubila sled. 

Kar nekaj je razlogov za vašo previdnost in zadržanost. Dopisovanje sicer lahko nadaljujete in tako pridobite nove informacije o moškem. Šele in če boste popolnoma prepričani o poštenosti njegovih namenov, preidite na višjo raven komunikacije – izmenjavo telefonskih številk. A bodite do konca previdni – zavedajte se, da med nami živijo ljudje, ki so nadvse šarmantni in izjemni v vplivanju na druge, a hkrati brez vsake morale in čuta za sočloveka. 

Mislim, da boste zelo kmalu ugotovili, kako iskren je ta poslovnež. Najverjetnejši scenarij je žal tak, da bo hitro pokazal svoj pravi obraz, ko bo ugotovil, da vas bo le stežka speljal na limanice, pretrgal stik in začel iskati novo žrtev.