Tvegate, ker »kupnino« nakazujeta nekomu, ki sploh ni lastnik

Spoštovana,

hvala za zanimivo postavljeno vprašanje.

V vsakem primeru se zadeve niste lotili na pravi način. Nedokumentirano plačevanje »kupnine« na podlagi ustnega dogovora je namreč tvegano in pravno sporno. Tudi to, da z možem še naprej plačujeta obroke za nakup dela nepremičnine, čeprav je ta del formalnopravno že v moževi lasti, ni v redu. »Kupnino« nakazujeta nekomu, ki sploh ni lastnik.

Poleg tega je treba vedeti, da sta moževa starša z darilno pogodbo del nepremičnine podarila vašemu možu in ne tudi vam, kar pomeni, da je le mož postal lastnik tega dela nepremičnine. V skladu s pravili družinskega prava pa velja, da ima tisto premoženje, ki ga zakonec pridobi, denimo v obliki dediščine ali darila, status posamičnega premoženja. To torej ni vajino skupno premoženje.

Prav tako drži, da bi lahko pod določenimi okoliščinami nujni dediči (denimo moževi bratje in sestre), v primeru, če bi se izkazalo, da so prikrajšani njihovi nujni deleži, zahtevali vračilo takega darila v zapuščino.

Glede na situacijo morate zato zaščititi predvsem vaše denarne vložke v ta del nepremičnine. To lahko pod določenimi predpostavkami dosežete, ampak spet pod (dodatnim) pogojem, da jih boste lahko ustrezno izkazali oziroma dokazali.

Obstajajo še nekatere druge možnosti – denimo ta, da na osnovi darilne pogodbe z možem postanete solastnica dela nepremičnine, katerega lastnik je zdaj vaš mož. Ker gre za precej kompleksen primer, svetujem tudi posvet z ustreznim pravnikom/odvetnikom.