Ni moj namen, da še razpihujem podivjani kres v družbi. Nasprotno! Želim pokazati, kje in kako se delitve začnejo in kako preidejo v neustavljivo spiralo. Zato bo tole samo skromen »song« o odgovornosti. Skrajni čas je, da se nehamo deliti med sabo. Vsi smo v istem čolnu, ki je na tem, da se prevrne - in nimamo se kam oddeliti. Začnimo deliti zgolj naša dejanja: na odgovorna in neodgovorna. 

To, da se ti »zdravniki« lahko toliko časa nekaznovano oglašajo, je še bolj neodgovorno – za Zdravniško zbornico Slovenije (ZZS). Če starši dopustijo, da razgrajajo njihovi otroci/pubertetniki, so za to odgovorni starši. Kot tudi najmanj soodgovorni za povzročeno škodo. Tak je družbeni dogovor! 

Kar počne t.i. Iniciativa slovenskih »zdravnikov«, je povsem neodgovorno. Zato narekovaji, ki jih bom dosledno uporabljal tudi v nadaljevanju. Ker delujejo neodgovorno, zdravnik pa ne sme biti tak. Tole je izsek iz Hipokratove prisege: »/.../ da bom strokovna navodila in predavanja in sploh vso učno snov preoddajal samo svojim sinovom, sinovom svojega učitelja in učencem, ki so po pogodbi zavezani in zapriseženi na zdravniški zakon, drugemu pa nikomur.« 


Bom napisal, kako jaz, laik, razumem te vrstice: »O zadevah, ki ji laik ne more razumeti, bomo razpravljali med sabo. Tudi če se ne bomo strinjali, se bomo uskladili, če bo treba tudi prepirali, navzven pa bomo delovali enotno in v skladu z ostalimi zavezami iz prisege.« 

Če se ima ta nesrečna iniciativa za sodobne Robine Hoode, jim sporočam, da ne živimo več v srednjem veku in zaenkrat še nimamo voditeljev à la Putin, Lukašenko ... V Sloveniji imamo še vedno demokracijo, naj bo še tako bedna. Če bi se iniciativa dosledno obračala na javnost s tem, kar izpostavljajo v svoji zadnji objavi, da znotraj zdravniškega ceha ni prostora za odkrito in demokratično razpravo – sem prvi, ki bi jih pri tem odločno podprl! Tako pa jih moram žal opomniti, da je eden temeljev demokracije, da v primeru različnih mnenj obvelja odločitev večine.

In po letu in pol »razpravljanja« so trenutno preglasovani z rezultatom 1500 (časopis Delo, 21.11.) proti 11 (spletna stran Iniciative slovenskih »zdravnikov«, 21.11.). Ker imajo v iniciativi, kot bom kmalu pokazal, hude težave z odstotki, jih bom izračunal namesto njih. Prejeli so 0,7 odstotka glasov tistih, ki so oddali glasovnice! So globoko pod pragom vstopa v (zdravniški) parlament. In če si, glede na svoje specializacije, domišljajo, da pri temah s področja imunologije, epidemiologije, mikrobiologije, farmacije ... njihov glas šteje enako, živijo v svetu iluzij. Skratka: še tistih bornih 0,7 odstotka je iluzija, ustrezno ponderiran rezultat bi bil precej nižji. 

Foto: Blue Planet Studio/Shutterstock

To, da se ti »zdravniki« lahko toliko časa nekaznovano oglašajo, je še bolj neodgovorno – za Zdravniško zbornico Slovenije (ZZS). Če starši dopustijo, da razgrajajo njihovi otroci/pubertetniki, so za to odgovorni starši. Kot tudi najmanj soodgovorni za povzročeno škodo. Tak je družbeni dogovor! 

Spisek imen in priimkov na spletni strani iniciative je vedno krajši. Sploh me ne zanima ali begunci puščajo »kolege« na cedilu iz strahopetnosti ali so spoznali svojo zmoto. Če so bili s svojo vednostjo navedeni na strani iniciative, potem so avtomatsko soodgovorni za vse, kar je kdorkoli počel, pisal ... v imenu iniciative. 

Iz ZZS pojasnjujejo, da do 8. maja niso imeli zakonske podlage za ukrepanje. Ne spomnim se, da bi okrog tega zbornica pred epidemijo delala kakšno hudo galamo. Če to drži, potem tokrat s  prstom ne morejo kazati na vlado in politike. Absolutno pa tega ne smejo početi po 8. maju. Povsem nerazumljivo mi je, da se vsaj po tem datumu niso takoj začeli hitri in ostri postopki proti »zdravnikom« iz iniciative. Preden vodilni na zbornici prevzamejo odgovornost in odstopijo, so dolžni sprožiti in po hitrem postopku zaključiti vse postopke. Ob tem se morajo opravičiti družbi, predvsem pa svojim »otrokom«: tistim, ki jih niso pravočasno ustavili in s tem dovolili, da so naredili škodo sebi, družini in družbi. Potem pa še njihovim bratom in sestram, ker jih niso ustrezno zaščitili, in tudi zato zdaj garajo bolj, kot bi bilo treba. 


Neokusno je preko medijev tarnati in žugati »zdravnikom«, da so njim podobnim v »Švici ... prepovedali delati«, v »Španiji ... za šest let vzeli licenco in oglobili za 15.000 eur«. ZZS je odgovorna, da v vseh teh letih ni dosegla sprejema zakonodaje, ki bi enako omogočala tudi pri nas. Zato gre po mojem mnenju s strani ZZS samo za prozoren poskus izogibanja odgovornosti.

Ta nacionalni šport Slovencev se je očitno začel tudi pri iniciativi. Spisek imen in priimkov na njihovi strani je vedno krajši. Sploh me ne zanima ali begunci puščajo »kolege« na cedilu iz strahopetnosti ali so spoznali svojo zmoto. Če so bili s svojo vednostjo navedeni na strani iniciative, potem so avtomatsko soodgovorni za vse, kar je kdorkoli počel, pisal ... v imenu iniciative. Če niso bili, potem je zdajle skrajni čas, da javno obtožijo »zdravnike«, da so zlorabili njihovo ime. Ker tretje možnosti ni!

Kdor se ne bo oglasil, je polno soodgovoren za vse, kar je počela iniciativa, vključno s posledicami in kaznimi. Pika! Komur se zdi, da disciplinski ukrepi, vključno z odvzemom licenc, niso demokratični, ima težave z razumevanjem demokracije. Demokracija ima namreč tudi pravico in dolžnost, da na demokratične načine ščiti sama sebe.

S tem, brez enega verza o politiki, vladi, covidu in cepljenju, zaključujem prvi »song« o odgovornosti. Ker demokracija, s pravicami in dolžnostmi (!), stoji ali pade na odgovornosti!

Se nadaljuje. 


*Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.