Specialistko infektologinjo, profesorico na medicinski fakulteti, zaposleno na infekcijski kliniki UKC Ljubljana, in novo predsednico Zdravniške zbornice Slovenije je širša javnost spoznala zaradi vodenja strokovne skupine za covid-19. V nepredvidljivih kriznih okoliščinah brez primere je pri posredovanju informacij, sicer samoukinja v medijskem komuniciranju, odkrita in spravljiva. Da zaupamo njeni presoji, sploh ko venomer poudarja, da smo za razplet epidemije odgovorni vsi, izkazujete tudi bralke in bralci revij Ona in Onaplus, saj ste prof. dr. Bojano Beović, dr. med., izbrali za Slovenko, ki je najbolj zaznamovala leto 2020.

V intervjuju ob prejemu nagrade Ona 365 po izboru bralk in bralcev nam je vodja strokovne skupine za covid-19 med drugim povedala tudi, da je bila sredi epidemije bila bolj optimistična, da nas bo virus spremenil in se bomo iz izkušnje naučili kaj pozitivnega. »Zdaj sem precej manj. V človeku je želja po preživetju, ki ga vleče naprej. Mislim, da bomo z leti začeli ignorirati vse to, kar bi se mogoče lahko naučili, zaradi svoje želje živeti normalno, kot imamo navado reči. Ne nazadnje se nekaj takega pri nas že izraža ob sproščanju ukrepov. Res smo izkusili kalvarijo, a če se bomo v prihodnjih tednih pretirano sprostili, se bo to hitro pokazalo z višjim številom okuženih,« je zaskrbljena.

Na vprašanje, za kaj se je po njenem mnenju še vedno vredno boriti, pa ostaja prepričana: »Za dobrobit človeka, vedno v kontekstu njegove umeščenosti v naravo.«