Svetovna zdravstvena organizacija je leto 2020 razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic. A med epidemijo covida-19 je bilo zdravstveno osebje še prav posebno izpostavljeno nečloveškim naporom in pričakovanjem. Podnevi in ponoči je skrbelo, da so tudi v težkih okoliščinah bolniki čutili – obstajajo ljudje, ki jim je mar. Ne le mar, ljudje, ki vsak dan vstanejo z mislijo, kako bolnim omogočiti varno, strokovno, kakovostno in ljubečo oskrbo. Čeprav so medicinske sestre lani tvegale ne samo lastno zdravje, postavile zasebno življenje na stranski tir, so bolniki vedno vedeli, da se v skrbi za drugega ne bodo nikoli ustavile. Letošnjo nagrado Ona 365 v imenu vseh kolegic, vseh slovenskih medicinskih sester, prejmeta Janja Perme Hajdinjak s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter Valerija Karneža iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. Ko smo jima zastavili vprašanje: »Za kaj se je vredno boriti?« sta nam odgovorili takole:

Janja Perme Hajdinjak, dipl. medicinska sestra

»Za bolnike. Zanje moramo vedno narediti največ, kar znamo in zmoremo.« 


Valerija Karneža, medicinska sestra

»Za to, da se trudiš vedno dati vse od sebe. Vredno se je boriti zase, da zdržiš, da si dober do ljudi. Vredno se je boriti za družino, oskrbovance, bolnike. Vse, kar boš dobrega storil, vse se bo povrnilo. Morda ne danes, morda ne jutri. Morda ne z nečim, kar lahko nosiš v torbici, a povrnilo se bo. Če se boriš za to, da daš vedno od sebe največ, če zaupaš, da se bo vse dobro izteklo, si nagrajen. Življenjske zgodbe naših oskrbovancev nas učijo, da dobiš povrnjeno, kolikor daš sebe, in še več. Tega te ne naučijo v nobeni šoli, naučiš se v dnevih, letih, ki jih preživiš kot medicinska sestra. Če se ne prepustiš obupu, ko misliš, da ne gre več, temveč vztrajaš, si poplačan. Res verjamem v to.« 


Preberite še intervju z njima, z Janjo Perme Hajdinjak ga najdete tukaj, z Valerijo Karneža pa tukaj. Če ste zamudili sinočnjo spletno prireditev, pa si jo lahko še vedno ogledate tukaj.