Nova hiša je vaša in ne skupna

Zadeva bi sicer znala biti mejna. Nedvomno velja, da je denar, ki ste ga dobili za podedovano in kasneje prodano hišo vaše posebno premoženje, ne glede na to, ali ste ga kasneje vložili v hišo, ki jo gradite. Edino, kar je problematično, je dejstvo, da se trenutno nahajate v zunajzakonski partnerski zvezi, pri čemer pa velja domneva, da premoženje, ki ga pridobivate v obdobju take zveze, predstavlja skupno premoženje, ki se načelno deli po ključu 50 : 50 odstotkov. 

Če bi slučajno prišlo do sodnega spora glede narave tega premoženja, bi bilo treba na sodišču dokazati, da ste prav vi v hišo vložili ves denar, vaša partnerica pa je vse skupaj zgolj »opazovala«, kar občutno povečuje vaš delež na tem premoženju. A to ne spremeni dejstva, da se tako premoženje načelno deli po ključu 50 : 50 odstotkov, kar bi morali vi izpodbijati.  

Zato vam predlagam, da poskusite pristopiti k sklenitvi sporazuma o delitvi skupnega premoženja, ki mora biti sklenjen v obliki notarskega zapisa in se v njem čim prej jasno dogovorite, da hiša spada v vaše posebno premoženje partnerja, če je to seveda mogoče.