Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo. Vsak razhod je boleča izkušnja, kadar pomeni konec dolgoletnega razmerja, v katerega so vpleteni tudi otroci, pa se je z njim še toliko težje soočiti.

Glede na vaš opis bi lahko v vašem primeru šlo za sindrom zlomljenega srca. Sindrom je prvi opisal japonski zdravnik Hikaru Soto, pojavi pa se lahko kot posledica depresije po ločitvi. Glavni simptomi zlomljenega srca so pomanjkanje veselja in energije, samomorilne misli, motnje spanja, aktivnosti in apetita.

Kot pravite, se vaša potrtost vleče že tri leta, zato bi vam toplo svetovala obisk terapevta. Ustrezna terapija vam lahko namreč olajša trpljenje in vam pomaga najti moč za nov začetek, ki si ga brez dvoma zaslužite. S pomočjo izbranega terapevta boste prav tako lahko okrepili samozavest in naredili načrte za naprej, vse to pa vam bo pomagalo k boljšemu počutju.

Obstaja tudi nekaj vaj, ki se jih lahko lotite sami doma. Zaupala vam bom tri, ki so v ameriški raziskavi pokazale izredno dobre rezultate v procesu prebolevanja razhoda s partnerjem.

Prva stvar, ki jo lahko naredite, je, da si na list papirja zapišete vse slabe navade bivšega moža, ki so vas motile. Vsak dan znova jih preberite in dopolnite seznam, če se spomnite še česa. To vam bo pomagalo, da ne boste romantizirali preteklosti in boste imeli realno predstavo, zakaj vajin razhod ni vreden obžalovanja.

Druga stvar je, da sprejmete tako dobra kot slaba čustva. Dovolite si biti potrti, dovolite si žalovati, prav tako pa si dovolite tudi čutiti olajšanje nad dejstvom, da vas ne bremenijo več stvari, ki so načele vajin zakon.

Tretji prijem, ki ga lahko uporabite, pa je, da se poskušate aktivno zaposliti z drugimi stvarmi. Izberite zanimanja, aktivnosti in hobije, ki vas ne bodo spominjali na pretekli odnos in partnerja. Če sta recimo rada kolesarila, pokusite raje s tekom. Če sta skupaj gledala le akcijske filme, si zdaj privoščite večer s filmi in serijami, ki vašemu bivšemu niso dišale. Skratka, poskušajte najti veselje v novih stvareh.

Predvsem pa pustite času čas. Nobenega recepta ni, kako hitro moramo preboleti razhod s partnerjem. Če boste poiskali pomoč, ali se lotili katere izmed vaj, pa je to že prvi korak na poti v nov začetek. Vso srečo vam želim!