Ne pozabite na lastno vrednost

Pozdravljeni,

vaš problem je kompleksen in menim, da bi vam koristilo tudi pravno svetovanje, sama pa vam bom ponudila psihološki nasvet.

Veliko mater ugotovi, kako pomembno jim je, da poleg skrbi za družino ustvarjajo in delajo še nekaj zase. Naj bo to služba ali hobi, ni zanemarljiva vrednost, ki jo takšno udejstvovanje ima na njihovo duševno zdravje. S tem namreč ohranjajo socialni stik in krepijo občutek lastne vrednosti.

Seveda tudi vaša odločitev, da življenje posvetite družini, ni napačna, še več, gre za izredno predano dejanje, ki pa je vaši okolici očitno postalo samoumevno. K sreči se danes družba že vse bolj zaveda, kako dragocena je skrb za družino. Ko si namreč soočen s tem, koliko stanejo varuška, vrtec, čistilka, naročilo hrane in še vse ostale gospodinjske storitve, je težko trditi, da je delo, ki ga opravljajo matere in gospodinje, brez vrednosti.

Moj nasvet je torej, da se ne predate, ampak borite. Naredite seznam, zapišite črno na belem, kaj vse ste v vseh teh letih naredili za družino, ne dvomim, da je bilo tega ogromno. Preučite tudi, koliko bi vaju z možem stalo, če bi se vi odločili za kariero in bi bremena za vrtec, varuško in gospodinjstvo padla na skupna ramena, ne pa samo na vaša. Pri vsem tem vam lahko pomaga pravni strokovnjak, ki vam bo pomagal oceniti, kakšne so vaše možnosti, da se pritožite na odločitev sodišča.

Predvsem pa vam svetujem, da vzamete to bridko izkušnjo kot priložnost, da nekaj spremenite v vašem življenju. Ni še prepozno, da delate na sebi in najdete srečo. Razmislite, kaj je tisto, kar si želite, in se lotite tega. Tudi vi ste pomembni, ne samo vaša družina. Najlepše pri vsem tem pa je, da boste s skrbjo zase naredili tudi veliko za svojo družino, saj boste s tem otrokom pokazali pomembno lekcijo, da nikoli ne smemo pozabiti na lastno vrednost. Šele ko cenimo sebe, lahko namreč zares cenimo tudi druge.