Čas je na vaši strani

Draga bralka,

vaša situacija je brez dvoma težka. Že naloga ženske, da postane mati in vzgoji potomstvo, je naporna in vredna vsakega spoštovanja. Da je ob tem še soproga, poslovno delujoča in delovno aktivna, ni mačji kašelj. Pišete, da vas je soprog celotno vajino zvezo po vaših ugotovitvah in indicih, ki ste jih prejeli,  ogrožal z drugimi ženskami in paralelnimi razmerji. Ko ste to izvedeli, ste bili brez dvoma potrti, saj je ženska s potomstvom na neki ravni bolj ranljiva kot tista, ki potomstva nima. Po drugi strani pa ste ravno zaradi dveh hčera, ki še odraščata, primorani skrbeti zanju in se vsak dan znova postavljati na noge, kar vas dela močnejšo.

Verjamem, da vam je težko. Pol leta mine hitro in verjetno se v vas bijejo nasprotujoča si čustva, ki vas po eni strani bodrijo, po drugi jezijo, po tretji frustrirajo. Morda mislite vse mogoče misli in vrtite filme za nazaj ter se sprašujete, kdo je ta človek, ob komer ste preživeli toliko let in z njim ustvarili dve čudoviti deklici. Pišete, da vaju spominjata nanj. Da vas to jezi. Otroci so spoj tako moškega in ženske ter številnih edinstvenih lastnosti, ki jih nosita v sebi. Seveda ne preslikavajo vsega, saj so čisti unikat, tako genetsko kot fenotipsko. A brez dvoma se je težko zazreti v obraz lastnostim, ki nas izzovejo na najglobljih ravneh. Zato radi rečemo, da so otroci največji učitelji. Na tej točki bi vam psihoterapija brez dvoma koristila, saj je spopad z nasprotujočimi si čustvi zahteven. Izkušen svetovalec vas lahko varno popelje čez občutke, ki se v vas mešajo in borijo za prevlado.

Morda na tej točki ni dobro, da z bivšim partnerjem razčiščujete, saj so vaše rane še sveže in niti dobro še niste dojeli, kaj vse se vam je v teh letih zgodilo. Trenutno pa imate vso moč, da se odločite in postavite na noge in si izborite pozicijo močne ženske. Vloga žrtve ne pristoji nikomur in danes še v poljudnem jeziku vemo, da žrtve svojo moč odrešitve položijo v roke drugemu. Prevečkrat tistemu, ki povzroča ravno to bolečino, proti kateri se žrtev bori.

Je pa tu zanimiv še en vidik. Vaš nekdanji soprog vas sooča s pojmom vaše vrednosti in notranje samozavesti: prevečkrat nas ravno tako boleče okoliščine izpopolnijo in iz nas izklešejo odtenke nečesa res vrednega in lepega. Kaj točno se je dogajalo v glavi in srcu nekdanjega partnerja, danes ne veste. A prepričana sem, da vam bo življenje samo prineslo odgovore. Morda boste pogledali kak film in intuitivno prepoznali vzorce, ki ste jih živeli tudi sami. Ali pa boste srečali znanko, ki vam bo povedala nekaj tistega, kar zlepi razbite koščke zopet skupaj. Podobne sinergije lahko najdemo, ko naključno preberemo določene knjige ali vsebine, ki v nas podžgejo ogenj spoznanja. Mislim, da ste na pravi poti, saj zrelo dojemate vsa čustva in ob pravi zunanji podpori se proces žalovanja in obžalovanja hitreje razreši. In, niste sami. Z vami smo vsi, ki držimo pesti za vas. Srečno!