Naroči se mlajši gospod, premožen, žena mu je pred enim letom rodila otroka, sin je že pravi korenjak, z vsemi v razširjeni družini se lepo razume, v službi je napredoval in vse je dobro. Pa vendar ga je pred kakim mesecem napadla skušnjava in vpisal se je na enega od spletnih zmenkarskih portalov. Nekaj tednov si je zelo vneto dopisoval z ženskami, nekatere so mu pošiljale tudi dokaj nazorne slike, kar ga je sicer precej prestrašilo, a mi pove, da ga je kljub temu vedno bolj vleklo v motne tolmune klepetov z neznankami. Nekega dne je pustil telefon na mizi in žena ga je na hitro prebrskala.

Kaj se dogaja s tabo?

Ko se je vrnil po telefon, je po ženinem bledem obrazu vedel, da ji je postalo jasno, kaj je počel zadnjih nekaj tednov in zakaj je bil vso uro zaklenjen v kopalnici ali pa pozneje kot običajno prihajal iz službe. Ni znorela, ni vpila, ni jokala. Čisto mirno ga je vprašala, ali ji lahko iskreno pojasni, kaj se dogaja z njim, in da ima edinstveno priložnost, da ničesar ne prikrije, ker je to edina možnost, da se odloči, kaj bo storila z njegovo spletno nezvestobo. 

Foto: Prostock-studio

Vedel je, da je vrag odnesel šalo, ji vse priznal in obenem skesano povedal, da sploh ne ve, kaj ga je gnalo v to. Enako je zatrjeval meni, ko sem ga vprašala, kaj pogreša v partnerskem odnosu in zakaj mu pogovor z ženo ne zadostuje. »Pa saj me je morilo in videl sem, da bi katera od žensk kar takoj seks, vendar nisem hotel. A res sta mi ugajala njihova pozornost in klepet o nepomembnih rečeh,« prostodušno pove in doda: »Kar hotel sem, da me žena razkrije, ker sam nisem imel poguma. Hotel sem, da me ona ustavi.« Ugotoviva, da je podzavestno pustil odklenjen telefon na mizi v upanju, da ga bo žena pogledala in bosta lahko rekla bobu bob.


Obljuba

Z ženo nista prišla daleč v razčiščevanju, zakaj je čutil potrebo po spletnem klepetanju, zato se je odločil za terapijo in da prideta kdaj tudi s soprogo na partnersko svetovanje in se skupaj pomenimo, kje se skrivajo vzroki, da mu komunikacija z ženo ni bila dovolj. Namreč, po njunem prvem pogovoru ni znorela ali histerično zahtevala, naj odide, ker da jo je prevaral, temveč je trezno in umirjeno želela njegovo obljubo, da tega nikoli več ne bo storil.

Zdaj pa vprašanje za vas, drago bralstvo. Je opisani primer za vas nezvestoba? Torej: ni se zaljubil v drugo žensko, z nobeno se nikoli ni srečal in ni bil spolno nezvest, je pa čas, ki bi ga lahko namenil družini in otroku, dejansko posvetil spletnemu dopisovanju in potrjevanju ter pozornosti neznanih žensk. Kaj menite, je skočil čez virtualni plot?

Problem množine

Po več iskrenih pogovorih sta ugotovila, da se je tudi njima pripetila zgodba številnih parov, ki prerastejo iz dvojine v množino, ko se jim rodi otrok. Ona je bila na porodniški in se posvečala otroku, želela je, da je še vedno popolna žena in gospodinja, da je požrtvovalna mamica sinčku, in si ni vzela časa niti zase, še manj pa za moža oziroma njuno intimno negovanje partnerskega odnosa in drobnih pogovorov, ki sta jih poprej imela mnogo, saj gospod kar rad govori in ima močno potrebo po sogovorniku, s katerim lahko veliko klepeta. Z vsemi obveznostmi in materinstvom natovorjena žena tega ni imela več za prioriteto, pa se je počutil zapostavljenega v komunikaciji. Oba sta mi povedala, da sta se po porodu kmalu spet redno ljubila in da jima seks veliko pomeni, a on je pogrešal njuno drobno klepetanje in naivno sklepal, da ga lahko kompenzira s spletnimi plehkimi pogovori z neznankami. 

Foto: Lisa-S/Shutterstock

Nekaj me je obsedlo

Da, takole so zapletene poti vseh nas, ko pogrešamo nekaj, pa še sami včasih ne vemo, kaj naredimo, in o posledicah ne razmišljamo. »Kot da me je nekaj obsedlo,« mi je povedal gospod, ker se tudi sam venomer sprašuje, zakaj je bil nerazsoden in ogrozil obstoj zakona. Sama menim, da moramo kot odrasli posamezniki kljub številnim skušnjavam ostati odgovorni in se zavedati posledic naših odločitev. Nepremišljene odločitve imajo vedno posledice na več straneh in lahko še tako potiskate glavo v pesek, ne morete jim uiti.

Koliko vas ima poleg žene ali moža odprt še kakšen skrivni spletni profil na kateri od zmenkarskih spletnih platform? Kaj tam iščete? Koliko časa vam to vzame? Ste se kdaj dobili s kom iz teh klepetalnic? Kakšen je namen vašega skritega klepetanja z neznanci? 


Odgovornost

Kakor koli, vi ste odgovorni za lastne odločitve, ki vedno nosijo posledice. Ste pripravljeni nanje in kaj lahko prinesejo na dolgi rok? Pogosto je to popoln kolaps dotedanjega odnosa ali načina življenja. Lahko je prevetritev zatohlega razmerja, ko šele šok ob odkritju in iskrenosti v razčiščevanju prinese svežo možnost za revitalizacijo odnosa, kot se je zgodilo pri našem današnjem paru. Ljudje smo različni in tudi unikatno čutimo čustveni pritisk, ki nam ga povzroči nezvestoba.

Če smo čuječi, ljubeči, želimo sebi in partnerju dobro, ker se hočemo starati z ljubljeno osebo, ki je seveda včasih tudi tečna in naporna, a se z njo veliko pogovarjamo in ljubimo, potem lahko del vzroka za iskanje potrditev in pozornosti odstranimo. Pa smo ponovno pri moji partnerski mantri: ukvarjajmo se drug z drugim, pogovarjajmo se, prisluhnimo si, četudi se vedno ne strinjamo povsem, izkazujmo si ljubezen in pozornost. 


* Avtorica prispevka je univerzitetna dipl. socialna pedagoginja in dipl. socialna delavka Melita Kuhar, www.svetovalnica.si, 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pišite na: info@svetovalnica.si.