Pa ni le misel. Vse, za kar se odločimo, zveni v nizih srečevanj, prepletov, nadgradenj, vozlov, pentelj, raztrganin in vnovičnih prepletov, ki tkejo niti naših življenj. 

Če bi gospod X kdaj zares pogledal vase, bi bilo njegovo življenje drugačno; ustavil bi se in prepoznal svoj nemir, ki ga je hranil strah. Tako pa ga je prikrival z vsemi šumi in hrupom zunanjega sveta. Redno je skrbel, da so odmevi njegovih odločitev ostali zadušeni. 

Gospod X je kar tako zapeljal na drugo stran ceste in v mislih premleval prepir z ženo, analizirajoč vse pretekle zmote, za katere se je zdelo, da ni več možnosti, da jih popravi. Stisnjen v kot, ujet v odmeve lastnih odločitev, je pritiskal na plin. Da je prekoračil vse dovoljenje hitrosti tako ceste kot zdravih etap življenja, je bilo očitno nebu in zemlji. Enkrat je že začasno izgubil vozniški izpit, a to ga ni odvrnilo od tega, da ne bi lastne žalosti in gneva kanaliziral v hitrosti, ki mu jo je nudilo luksuzno vozilo. Spraševal se je, kaj ga je gnalo v ta divji ritem življenja in kje na poti se je zaustavil v zdravem odnosu do sebe, okolja, družine in zlasti žensk. Nikdar ni zares razmišljal, kaj kdo od njegovih bližnjih potrebuje. Mislil je le nase. Poznal je le lastni manko, lastno potrebo po doživljanju vseh nians življenja in užitkov, ki jih nudi meso, ki se nikdar ne nasiti. Bil je velik hedonist, rad je dobro jedel in pil, še raje pa opazoval ženske, ki so mu bile sila naklonjene. Rad se je z njimi zapletal, a nikdar predaleč in usodno. Preveč rad je imel lastno udobje, da bi se odpovedal varnosti in vsem koristim, ki jih je imel od žene. 


A vedel ni, da se posledice njegovega razbrzdanega življenja nalagajo. Nalagajo kot slaba vest, kot prah, ki je neviden, a ko posije sonce …. Pokaže vso sivino sončnega dne. Da je vselej živel za videz in zunanjo predstavo vseh, ki so ga poznali, je spoznal šele takrat, ko je zbolela njegova sestra. Od njega je bila zelo drugačna. Ker ni imela srečnega zakona, se je razvezala in poiskala novo življenjsko pot kot mati samohranilka. In sedaj se je bojevala z rakom na dojki. Verjel je vanjo, ta vražja ženska ga je celo življenje navdihovala. Imela je pogum tam, kjer ga on ni imel nikdar. Tudi sam z ženo ni bil srečen, vendar ni bil pripravljen živeti sam. A sestra si je upala. Tvegala je. In ja, po ločitvi je bila zares srečna. Spoznala je novega človeka, ki ji sedaj zares stoji ob strani. Zakaj je bil sam tako obseden z lastnim užitkom in zakaj je čutil tako močno potrebo, da igra oder popolnosti za naključne opazovalce in kroge prijateljev in znancev, ni vedel. 

Foto: WeAre/Shutterstock

V temni noči divjanja po cesti, kjer se je kar tako zapeljal čez državno mejo, so odgovori prihajali samodejno, kar sami od sebe. Prvič je začutil, kako negotov je vase. Kako strah ga je smrti, minevanja, bolezni, propada. Poslovno je bil uspešen, skorajda preveč, a vse, kar je počel, je bilo prežeto s strahom. S strahom pred koncem. Če bi gospod X kdaj zares pogledal vase, bi bilo njegovo življenje drugačno; ustavil bi se in prepoznal svoj nemir, ki ga je hranil strah. Tako pa ga je prikrival z vsemi šumi in hrupom zunanjega sveta. Redno je skrbel, da so odmevi njegovih odločitev ostali zadušeni. Vse trenutke dneva je bil zaposlen. Z delom, projekti, stiki in s težavami družine, ki jih je sicer reševal stoično in kljub vsemu bližnjim v najnujnejšem stal ob strani. A njegova pot se je zapletla, zadušeni odmevi so kričali v kakofoniji neurejenih glasov, besed in zvokov, ki niso več zadrževali svoje moči. V noči, ki jo je vso prevozil, je dosegel točko obrata. Dojel je. Poti nazaj več ni. 

Reka življenja teče za vse nas proti oceanu večnosti. Vzroki slabih izvornih začetkov so uskladiščeni v času, ki ga ni več moč obuditi nazaj. Lahko pa ga ozdravimo. Tudi v preteklosti. Ki je shranjena v nas. V hiperkampusu. 

Spoznal je lastno zmoto in se prvič soočil s seboj. Njegovo življenje je pokazalo pristen odraz. Odmev, ki je totalen. Ves in cel. Kot Las Vegas podnevi, ko se razkadi vročica noči in iluzija dobitka brez dajatve ali daritve obvisi kot stara cunja na veji v zraku. Ko se puhlost zareže v prenatrpane smetnjake in se prvi žarki spočijejo na kožuščkih jutranjih podgan, ki se zbirajo na požrtiji odpadkov, ki ležijo vsenaokrog, dojame, da so smeti nekoga hrana mnogokoga. In ja, njegovo življenje je bilo le predstava za druge. Neurejen vrt, poln plevela, starih smeti in revij, ki so nagnite ležale naokrog. Nikdar ni iskal reda, saj ga je le ta dušil. Užitek je bil zanj svet in ko se mu je zdelo, da mu zavidajo imidž in videz uspeha ter veselja, se je v temini noči zdrznil in dojel resnico. Da.

Gospod X je bil le berač, ki je neprestano prosil. Prosil, da ga strah ne premaga. Prosil, da ga žena ne zapusti, kljub temu, da ji ni nudil drugega kot kuliso nečesa, kar je le na obrobju obljubljalo gostoto, hranljivosti in kvaliteto. Da je njegov odmev zaobšel vse posledice, se je zdelo tistim poslušalcem, ki so bili brez ritma, posluha in notranje luči. Ker se je sam večkrat norčeval iz žensk, jih sadistično izkoriščal in mačistično poškodoval, zlasti tiste, ki so ga neizmerno ljubile, je nemočno opazoval, kako se njegova starejša hči zaljublja v barabe. V fante, ki so še slabši, kot je bil on sam. Ja. Zaslišal je odmev. 


In moč odmeva, ki ga je opazoval okrog sebe, ga je šokirala. Vse bolj mu je postajalo jasno, da je sam postajal centralni izvor slabih posledic. A kaj naj naredi sedaj? Mar ni že zdavnaj prepozno?

Reka življenja teče za vse nas proti oceanu večnosti. Vzroki slabih izvornih začetkov so uskladiščeni v času, ki ga ni več moč obuditi nazaj. Lahko pa ga ozdravimo. Tudi v preteklosti. Ki je shranjena v nas. V hiperkampusu.

Ko je gospod X razmišljal, kako naprej, kako popraviti začeto, kako iz nič postaviti vse na glavo in potem zopet na noge, se je veselil preboja in prebuditve iz spanca. Verjel je vase, da bo pričel na začetku in korakoma prisopihal do vrha. Mu lahko zamerimo?

Domov se je pripeljal proti jutru. Skuhal je kavo, poklical ženo in se odločil, da lastno življenje vzame v svoje roke. Da ne bo več igral na odru kot statist za druge, pač pa bo istočasno režiser ter producent lastnega jaza, zvena in odmevov...