Saško Fajfar je že od nekdaj privlačilo delo z ljudmi in vse, kar je povezano z estetiko. Pred leti se je začela ukvarjati z manikiro po sistemu Jessica in pod lastno blagovno znamko Saškina manikirnica najraje izvaja naravno manikiro ter manikiro geleration (urejanje nohtov s posebnimi obstojnimi geli). Različna izobraževanja, želja po širjenju znanja in spremljanje smernic so jo pripeljali do sodelovanja na številnih modnih revijah, v lepotnih preobrazbah in televizijskih snemanjih, kjer skrbi tudi za nohte priljubljene jutranje voditeljice Špele Močnik.

Je res, da je treba nohte vselej striči naravnost?

Pred rezanjem jih je dobro vsakič zmehčati v kopeli. To omogoča boljši in mehkejši prijem nohta. Na rokah so ponavadi striženi v polkrogu, rahlo odstrižemo vogale. Dokončno obliko jim damo s piljenjem, ki mora potekati v eno smer, pila pa ne sme biti pregroba. Nohte na nogah strižemo v ravni liniji, sicer lahko pritiskajo ob čevlje in to prej povzroči vrasle nohte ali otiščance. 

Če imate dolge nohte, jih morate zaščititi tudi s spodnje strani. Foto: Elena Grama/Shutterstock

Kaj pa nam sporočajo krhki nohti?

Nohti so iz aminokislin, ki sestavljajo njihovo beljakovino – keratin. Če rastejo počasi, so krhki, razcepljeni in lomljivi, je to znak, da imamo aminokislin premalo. Težave lahko odpravimo s primerno prehrano ter mešanico naravnih olj, ki zdravijo, ščitijo in vzdržujejo kutikulo oziroma nohte. Olje jojobe je odlično za zdravljenje suhe in počene kožice, pomagata tudi mandljevo in ricinusovo. Nekatere pilice in napačen način piljenja jih še bolj bolj poškodujejo in obenem podaljšajo težave, zato je najbolje, da nam jih oskrbuje strokovnjakinja. 

Kakšna oblika nohtov je trenutno najbolj modna?

V letošnji topli sezoni vladajo ovalni, mandljasti, kvadratni in ovalno kvadratni nohti. Priljubljena je tudi oblika »baletnih copatkov«.

In barvni odtenki, kateri so v ospredju?

Trenutno prevladujejo barva fuksije, metino zelena ter pasteli. Nikdar ne boste zgrešili tudi s klasično rdečo, kožnim odtenkom »nude«, črnimi nohti in minimalistično poslikavo, običajno v zlati barvi. 

Pastelni odtenki so letos na nohtih pravi hit. Foto: KK_face/Shutterstock

Tudi na nogah, kmalu jih bomo namreč razkrili?

Seveda, ti odtenki so tudi za nohte na nogah, in kot velja za roke, jih je treba predvsem lepo negovati z oljem, jih pravilno oblikovati in postriči, da se ne vraščajo.

Ste bolj za mat ali sijaj na nohtih?

Absolutno sijaj na nohtih, vedno! 

Običajno se osredotočimo samo na izbiro odtenka laka, pozabljamo pa na pravo nego nohtov in obnohtne kožice. Za resnično urejene nohte si lahko pomagamo tudi z oljem Nolchek, ki ga je ustvarila Saška Fajfar. Dodobra jih nahrani in navlaži, da se ne cepijo in lomijo. Za zaščito uporabimo podlak. Foto: osebni arhiv

Kako jih moramo oskrbeti poleti?

Načeloma ni večje razlike, a tako kot koža in lasje potrebujejo nego vse leto, tako jo tudi z nohti. Poleti nam sicer res malo pomagata sonce in morje, vendar je kljub temu potrebna nega obnohtne kožice s kremico, ki jo zmehča, da ne postane preveč izsušena. Ob tem seveda ne pozabimo na olje za nohte, ki priskrbi potrebno vlago.

Dolge nohte vselej nalakirajmo tudi na spodnji strani, saj jim tako nudimo kar največjo zaščito pred škodljivimi vplivi, glivicami in bakterijami, ki jih je v vodi še posebno veliko. 

Nam zaupate še kakšen domač recept za lepe nohte?

Zelo priporočam nočno nego. Nohte in kožico na debelo namažite z oljem in hranljivo kremo, nato pa si nadenite bele bombažne rokavice. Pustite čez noč, zjutraj bodo vaše roke kot prerojene. Prav tako je treba pri gospodinjskih opravilih vedno uporabljati rokavice. Nohtov pa ne, ker niso orodje!  

Foto: osebni arhiv

Špela Močnik o manikuri in prijateljstvu s Saško Fajfar
»S Saško Fajfar že nekaj časa sodelujeva, saj mi ureja nohtke oziroma skrbi, da sem vedno urejena, tudi zaradi oddaje Dobro jutro. Ob tem sva postali kolegici, radi se podava na Šmarno goro ali smučat, odkrili sva veliko skupnih strasti, skratka povezuje naju veliko več kot samo manikira. Za nohte pa so letos modne pastelne barve in neonske, ki še posebej pridejo do izraza, ko smo malo zagoreli od sonca. Roza, rdeča, vijoličasta, oranžna, na koncu je bistveno, da izberemo barvo, s katero se res dobro počutimo. Sama imam zelo rada močne barve, običajno roza ali vijoličaste odtenke, trenutno pa sem preizkusila neonsko oranžne in sem zadovoljna, ker nohti kar sijejo.«