Marsikdo šele v toplih mesecih, ko obuje sandale, pomisli na pedikuro. Kdaj je najprimernejši čas zanjo in kako pogosto jo je priporočljivo izvesti?

Idealno je, če za stopala skrbimo v vseh letnih časih. Osnovna nega zajema krajšanje in oblikovanje nohtov, odstranjevanje suhe kože, in če je te preveč, redno uporabo mazil. Je pa res, da so v pomladno-poletnem času naša stopala bolj razgaljena in se zato večina žensk takrat odloči za strokovno pedikuro. 

Za glivice na stopalih smo dovzetni v vseh letnih časih, res pa je, da poleti nohte razkrijemo in nekaterim šele takrat povzročajo nelagodje. Moram povedati, da je takih primerov veliko in to je kar žalostno. Nekaterim uspe popolnoma ozdraviti nohte po letu in več vztrajnega lokalnega zdravljenja.  

Omenili ste suho kožo, ki pesti kar precej ljudi. Kaj lahko sami naredimo, da to tegobo odpravimo?

Doma lahko naredimo veliko, začenši z dobro in dovolj dolgo kopeljo, ki ji lahko dodamo domačo kuhinjsko sol ali že pripravljene kupljene koncentrate, katerih skupni namen je mehčanje suhe kože in kasnejše lažje odstranjevanje. To lahko naredimo z večjimi pilami oziroma strgali, ki so na voljo v vseh dobro založenih drogerijah in lekarnah. Nekaterim zadostuje že piling z bolj grobo brisačo. Tako kot je zobna ščetka osebna, naj velja tudi za pilo. Nekateri imajo radi kamen plovec. Tudi zanj velja, naj postane del osebnih pripomočkov za nego in ga ne menjujemo s člani družine. Za stopala je najprimerneje uporabljati kreme, ki so izdelane posebej zanje. Koža na stopalih in dlaneh je namreč edina na telesu, kjer ni žlez lojnic, je pa zato toliko več znojnic. Vse profesionalne linije ponujajo kremo za suha stopala, kremo za stopala, ki se potijo, in kremo za obremenjena in utrujena stopala. Kadar so bolj obremenjena in izpostavljena večjim pritiskom, začno nastajati otiščanci, kurja očesa, razpoke na petah. Takrat je nujen obisk pri pedikerju. 

Andreja Pogorelec med pedikuro v njenem salonu v Novi Gorici. Foto: osebni arhiv

Ena izmed tegob, ki ljudi prav tako prizadene poleti, so glivice na stopalih. Kako se jih lotevate vi v salonu in ali jih lahko odpravimo sami z izdelki za domačo uporabo?

Za glivice smo dovzetni v vseh letnih časih, res pa je, da poleti nohte razkrijemo in nekaterim šele takrat povzročajo nelagodje. Moram povedati, da je takih primerov veliko in to je kar žalostno. Sama podelim s strankami izkušnje drugih. Veliko govorimo o preventivi. Zagotovilo za uspeh sta vztrajnost in točno upoštevanje navodil uporabe določenih terapevtskih lakov, kapljic, mazil. Izdelkov je ogromno. Nekaterim uspe popolnoma ozdraviti nohte po letu in več vztrajnega lokalnega zdravljenja. Če to ne zadošča, obiščimo zdravnika, ki bo znal oceniti, ali bo dovolj lokalna terapija ali bomo morali poseči po sistemski terapiji, ampak to je res domena zdravnika. Mnogi si pomagajo tudi s terapijo z laserjem, ki jo izvajamo tudi v salonih. 


V vašem kozmetičnem salonu opravljate tudi nego obraza in manikiro, pri kateri se osredotočate na naravno nego nohtov. Kaj to pravzaprav pomeni in kako se razlikuje od splošne ponudbe drugih salonov za manikiro?

Med naravno nego nohtov je dovolj časa, da spoznamo, kakšen je strankin odnos do rok. Podučimo jo, da k lepim nohtom spada negovana obnohtna kožica, da jo je zato treba od dva- do trikrat tedensko izdatneje nahraniti, mehčati, masirati, saj je to predel nad matriksom, kjer se noht tvori in izrašča. Presežek obnohtne kožice pazljivo odstranimo le prvič, potem jo je treba vztrajno masirati v nasprotni smeri rasti od nohta, da jo dvigujemo. Z masažo omogočimo boljšo prekrvitev in s tem izmenjavo hranilnih snovi in seveda hitrejšo rast nohtov. Če smo obnohtno kožico zanemarjali, opravljali groba dela brez zaščitnih rokavic, so včasih potrebni tedni, da jo spravimo v normalno stanje. Tako kot velja za lase, velja tudi za nohte. Odvisno od stanja naravnih nohtov posežemo tudi po terapevtskem podlaku bodisi za tanke, krhke nohte, nohte, ki se plastijo. Velik problem so stanja po letu in več uporabe umetnih nohtov, a tudi za to obstaja rešitev.

Dobro se je zavedati pomena nadlakov in dejstva, da negovalni laki ne smejo vsebovati telesu škodljivih snovi, torej formaldehida, dibutil ftalata in toluena. Profesionalne linije lakov, ki to izpostavijo, se zavedajo nevarnosti omenjenih kancerogenih snovi, so pa zato malo dražji, a tudi drugače dodelani in bolj obstojni. Obstojnost naravnih lakov na rokah je odvisna od tega, kako nanje pazimo. Voda jim ne škoduje, agresivna čistila in kuhinjske mrežice pa prav gotovo. Nekaterim zdrži lak brez popravkov tudi do deset dni, a le kadar uporabljamo podlak, negovalni lak in ustrezen nadlak. Vedno svetujem, da je bolje imeti en odtenek kakovostnega laka ali dva kot deset slabših. 

Številne ženske, ki jim je zdravje najpomembnejša vrednota, prisegajo na naravno kozmetiko in gubice sprejmejo kot del sebe. Saj veste, najlepša leta za žensko so tista, v katerih se odloči, da bo uživala. 

Kaj pa nega kože na obrazu? Kaj priporočate?

Za naravno nego obraza velja enako. Negujemo povrhnjico kože, z masažo vplivamo na podkožje, odstranjujemo nečistoče (zamašene lojnice). Pri tem uporabljamo naravno in ekološko kozmetiko. Številne ženske, ki jim je zdravje najpomembnejša vrednota, prisegajo na naravno kozmetiko in gubice sprejmejo kot del sebe. Saj veste, najlepša leta za žensko so tista, v katerih se odloči, da bo uživala. 

Foto: Juta/Shutterstock

Vsa nega na tem svetu nam verjetno ne pomaga dosti, če kože vsakodnevno ne zaščitimo pred soncem. Kaj svetujete svojim strankam, kakšno lepotno rutino naj imajo poleti?

Za zaščito kože je treba skrbeti ves dan. To pomeni, da se v poletnih mesecih namenoma ne izpostavljamo soncu med 11. in 16. uro. Poleg zaščitnih krem z visokim faktorjem lahko uporabljamo tudi naglavna pokrivala. Pudre je bolje zamenjati z mineralnimi, še boljše je, če se jim lahko izognemo. Seveda pa zvečer ne smemo pozabiti na obvezno čiščenje obraza in nanos izjemno vlažilne kreme.

Imate še kakšne nasvete, kako lahko z vsakdanjimi navadami poskrbimo za zdravje kože, nohtov in las?

Najbolje bo, če se bomo držali smernic zdravega življenja, ki zajemajo kakovostno in polnovredno prehrano, rekreacijo in počitek, dovolj spanja in pitja vode in čajev, uživanja v naravi in skrbi za kakovostne izpolnjujoče odnose do drugih in najpomembneje do nas samih. Obisk v salonu je pika na i, ki vas mora osrečiti, nuditi strokovno nego in nasvete za nego doma.