Ko se dotaknete stopala in ga pretipate, razberete pravzaprav zgodbo življenja človeka, kajne?

Od tod ta čarobnost. Stopala govorijo zgodbe. Govorijo, kadar človek ni v ravnovesju, in takrat tudi organi ne morejo delovati sinhrono, kot celota, kar vodi v pomanjkanje zdravja. Ko začutim blokado v delovanju določenega organa, skušam popeljati človeka do izvora težav in kadar nama jih uspe najti, se lotiva načrta, kako jih rešiti. Težave so lahko iz podzavesti, srčne ali vsakdanje, kot so prepiri s sosedi ali vzorci iz otroštva še iz prenatalnega časa, ko so nas varno skrite v maternici že obkrožale in izoblikovale materine težave. Takih zgodb je nešteto, kot je nešteto naših težav. Prav vse so rešljive, a samo če smo za to pripravljeni tudi kaj narediti. Vse preveč so nas razvadili, da za naše zdravje poskrbijo drugi; zdravniki, terapevti itn. Če jim ne uspe, so slabi. Premalo ljudi se zaveda, da ima prav vsak zdravilca v sebi, drugi, ki skušamo pomagati, smo le orodje. Obstaja razlika med refleksoterapijo in masažo stopal?

Pri refleksni terapiji se s pritiskom na določene točke, ki so povezane z organi in organskimi sistemi, od živčnega končiča po živcu do možganov pošlje informacija, od tam pa refleks potuje do organa oziroma organskega sistema. Terapija naj bi bila sestavljena iz pritiskov na določene točke brez olj ali zeliščnih krem. S tem drobimo kristalčke, ki se naberejo na živčnih končičih na točkah, kjer so blokade in je energetski pretok omejen ali celo pretrgan. S pritiskom blokado odstranimo in energija steče. Vzpostavi se harmonija, začne se proces zdravljenja. Seveda ne smemo pozabiti ozavestiti, na čem smo te blokade gradili. Pri masaži stopal gre za sproščanje mišičnega tkiva, sklepov in kosti, zato je priporočljivo uporabljati tudi bazna olja in kreme. Oboje sem združila v praksi, saj ko se sprostimo, na stopalu laže začutim točke in morebitne blokade. Ob tem ga še pocrkljam, ker si to vsekakor zasluži. Vse skupaj sem začinila še z znanjem, usvojenem pri Zdravku Domančiću, Marjanu Ogorevcu in dr. Mileni Plut Podvršič. 

Po jutranji rosi si človek ne osveži le stopal, ampak tudi dušo, saj se očistimo grdih misli in škodljivih vzorcev. 

Stopala moramo kdaj pa kdaj torej razvajati z masažo. Kako še razbremenimo noge poleti, ko zaradi vročine hitro občutimo, da so utrujene, težke in boleče?

Ponavadi, ko smo utrujeni, iščemo stol ali posteljo, a to je napaka. Naše noge zelo rade hodijo, zato pojdimo na sprehod; najbolje v gozd, kjer so mehka tla in veliko zelene barve, ki je balzam za srčno čakro. Na sprehodu skušajmo čim bolj izklopiti um, zato z mislimi rajši spremljamo noge.Zaradi pristnega stika z naravo prija hoditi bos po travi ali mivki.

Seveda, očiščujoče je hoditi bos. Po jutranji rosi si človek ne osveži le stopal, ampak tudi dušo, saj se očistimo grdih misli in škodljivih vzorcev. Nekoč me je poslušal in upošteval mlad moški, ko je peljal svojo partnerico na sprehod po rosi. Ob naslednjem obisku mi je dejal, da toliko ljubezni in lepih občutkov še nista doživela. Ko smo na morju in imamo možnost hoditi po plaži z okroglimi kamenčki, je to spet lepo doživetje. Pred nami sta čudovit pogled na morje in brezplačna refleksna terapija stopal, saj prav vsak kamenček pritiska na kakšno točko in s tem sproži zdravilni proces, ki poteka brez našega zavedanja. Zaradi skrajno dodelane obutve smo sodobni ljudje izgubili stik s svojo drago zemljo, izruvali smo korenine, zato izkoristimo prav vsako priložnost, naj bo na travi ali na plaži, in se sezujemo.

Za kopel za stopala bo dovolj žlica soli, na njej pa deset kapljic izbranih eteričnih olj, ki naj bodo terapevtske kakovosti. 

Nožne kopeli so posebno osvežujoče, če jim dodamo eterična olja, kajne?

Eterična olja so duše rastlin, prav vsako ima svoj namen in seveda blagodejno deluje tako psihično kot fizično. Če so noge boleče, lahko uporabimo eterično olje rožmarina, sivke ali limonske trave. Ko želimo poživitev, dodamo citruse, če bi radi le sprostitev, je čudovita sivka v kombinaciji z mandarino. Pri težavah z glivicami na stopalih se odlično izkaže čajevec. Naj spomnim, da eteričnih olj ne mešamo z vodo, ampak z olji, soljo, deloma v kisu in mleku. Za kopel za stopala bo dovolj žlica soli, na njej pa deset kapljic izbranih eteričnih olj, ki naj bodo terapevtske kakovosti.Kako naj si sami masiramo stopala?

Ko primemo stopala v dlani, imejmo v mislih, da držimo nekaj najdragocenejšega. Pogladimo jih, jih zavrtimo v vse smeri, lahko nanesemo tudi kakšno dobro mazilo ali olje in jih zmasirajmo – ljubeče in nežno. Če bomo malo pritisnili na kakšno točko, posebno če je boleča, ne bomo naredili nič narobe, kvečjemu nasprotno. Poudarila pa bi, da z dobrim tečajem dobimo toliko osnovnega znanja, da v družini vzpostavimo harmonijo, kar se tiče odnosov in telesnega zdravja. Z malo dobre volje, kakšnega dobrega priročnika in seveda kar se da veliko prakse lahko naredimo mnogo dobrega. Iz roda v rod prenašamo, kar so nas učile mame in babice; od kuhe do peke, ročnih del itn. Skrajni čas je, da med te veščine uvrstimo tudi refleksno terapijo stopal.