Ko pretipate stopalo, veliko izveste o čilosti organov, kajne?

Ko vzamem v roke stopalo, ga najprej pobožam. Nato ga razmigam v gležnju na vse strani; isto storim s prsti. Ob tem lahko začutim njegovo »upiranje«, škrtanje ali pa lepo in mirno sledi mojim gibom. Refleksna masaža stopal pomeni, da se prek njih dotaknem vseh delov telesa, jih pretipam, zgnetem, pritiskam na določene točke ali pobožam. Pod prsti čutim spremembe, kot so denimo grudice, kristalčki, polnost, lahko pa tudi občutek, da prst pade v prazno. Možno je, da masiranec na teh točkah začuti bolečino. Takrat sem bolj pozorna in povem, da tako stopalo lahko pokaže, da je nekaj narobe, čeprav človek pravzaprav še ne zaznava težav.Kakšna je razlika med refleksoconsko terapijo in masažo stopal?

Sama občutim razliko med »masažo« in refleksno masažo stopal. Pri prvi čutim, da maser zmasira stopalo po »šolsko«, kot se je naučil. Seveda je tudi takšna masaža zelo dobrodošla in olajša napetost v stopalu in delno tudi v nogah; počutimo se prijetno. Refleksna masaža, kot jo izvajam sama, je holistična in poleg masaže vsebuje prepoznavanje blokad na predelu masiranja – tam so velikokrat tudi blokade v telesu in čustvih – in svetovanje, kako se lotiti njihovega razreševanja. Poleg vida in tipa uporabljam intuicijo, ki mi pomaga, da z osebo ravnam še posebno pozorno in ji primerno lahko tudi svetujem.

Od pradavnine je človek hodil bos in bil neposredno povezan z Zemljo. Po mojih izkušnjah je neprecenljivo, da zjutraj bosi hodite po hladno sveži travi, ki je še rosna. Rosa noge osveži, trava pa nežno in ljubkujoče masira stopalo. To je treba resnično doživeti. 

Zakaj je dobro, da noge kdaj pa kdaj razvajamo z masažo?

Mislim, da je premalo, če jih razvajamo le kdaj pa kdaj. Noge nosijo vso težo telesa, stopala omejujemo s čevlji, ki velikokrat niso ravno prijetni za nošenje. Modne zapovedi (in največkrat me ženske tudi) ne upoštevajo udobnosti zdravega obuvala. Obutev nas stiska, tlači in omejuje, dostikrat trpimo in si jo čim prej želimo zamenjati. Ko nas bolijo noge, smo nezadovoljni in razdražljivi. Zelo pomembno je, da noge (in telo) negujemo tudi z refleksno masažo stopal. Pomislimo, koliko časa porabimo za nego obraza, dekolteja in rok, zanje pa ne najdemo časa. Spočite in negovane noge nam bodo hvaležne.Kako jih razbremenimo poleti, ko v njih občutimo vso utrujenost, težo in bolečine?

Kadar koli imate možnost, jih dvignite, saj je poleti pritisk krvi še večji zaradi vročine. Če tega ne morete, telovadite s stopali. To lahko počnete tudi v službi, sploh če večino časa presedite. Z raztezanjem stopal in vrtenjem gležnja boste kri poslali naprej, zaklopke ven pa aktivirali, da ne bodo tako lene. Od pradavnine je človek hodil bos in bil neposredno povezan z Zemljo. Po mojih izkušnjah je neprecenljivo, da zjutraj bosi hodite po hladno sveži travi, ki je še rosna. Rosa noge osveži, trava pa nežno in ljubkujoče masira stopalo. To je treba resnično doživeti. Tudi na morju se zjutraj odpravite na plitvine in bosi hodite po mokrem pesku. Začutite ljubkovanje, ki ga morje nudi vašim stopalom, in uživajte, meditirajte in se posvetite sami sebi. Čez dan ali pa zvečer si privoščite slano kopel, dodajte kakšno zelišče in dopustite, da uživate, se prepustite in čutite, kako utrujenost kopni.Prosim, zaupajte nam, kako naj masiramo stopalo.

Moram reči, da tudi sama težko sebi masiram stopalo. To še teže počnejo tisti, ki imajo kakšen kilogram preveč. Pri masaži je zelo pomembno, da je telo sproščeno, zato je masaža samega sebe bolj izhod v sili. Predlagam, da si v dvoje pripravite romantičen večer. Prižgite svečke, mogoče kakšno dišavo, ki je obema ljuba, in si ljubezen in naklonjenost izrazite z masiranjem stopal, gležnjev in noge pod kolenom. Začutite ljubezen do stopal svojega dragega oziroma drage, dovolite si improvizacijo, ki bo obema prijetna. Ni vam treba obvladati refleksne masaže, največ vama bodo pomenili medsebojna naklonjenost, sprostitev in ljubkovanje, kakršnega mogoče še nista doživela.