V oddaji Dobro jutro pogosto odpirate takšne teme, tudi o urinski inkontinenci ste že večkrat govorili. Ste se zato odločili, da tudi vi javno poveste, da ste se spopadali s stresno urinsko inkontinenco in zato poiskali pomoč?

Res odpiramo teme, ki se jim drugi mediji izogibajo. Zdi se mi prav, da se o tem pogovarjamo, bi si pa želela, da bi odprli še kakšno več. Kdaj se katere ne lotimo, ker je oddaja na sporedu na nacionalni televiziji, pa bi bilo verjetno prav, če bi se je. Največji tabu je vedno spolnost. Premalo govorimo o spolno prenosljivih boleznih, o njih premalokrat beremo tudi v časopisih. Starše in mlade moramo bombardirati z novicami o tem, sicer hitro slišimo izgovor: »Nisem vedel.« Gotovo je tudi stresna inkontinenca ena od tem, o kateri ne razpravljaš z vsakim človekom. Se pa med seboj pogovarjamo prijateljice in tako hitro ugotoviš, da ima težave že skoraj vsaka po porodu. Priznam, nekoč sem mislila, da je to nekaj, kar doleti ženske po 60. letu, ko sem se pogovarjala z ženskami, ki so mi blizu, pa sem ugotovila, da je tudi težava mladih žensk in žensk v srednjih letih, največkrat kot posledica poroda.

Spoznala sem, da mi ni treba do konca življenja pri vsakem kihanju ali kašljanju prekrižati nog. Vsi se bojimo invazivnih posegov, a ko sem odkrila, da obstajajo tudi neinvazivne rešitve, nisem več hotela odlašati.  

O tej temi ste v oddaji govorili že pred leti, največkrat Zvezdana Mlakar. Se je od tedaj pogled ljudi na to težavo spremenil?

Povsod vidimo napredek in tudi pri teh temah smo bolj odprti. Ne nazadnje se pri nas teme ponavljajo, novih bolezenskih stanj ne moremo izumiti. (nasmeh) Ko se o določeni temi pogovarjaš tretjič ali četrtič, vidiš, da je tudi vse več ljudi, ki si upajo poklicati v oddajo in zastaviti kako vprašanje.

Vemo, da obožujete šport, verjetno vas je prav pri tem stresna urinska inkontinenca največkrat ovirala?

Seveda, pri skokih s kolebnico, ko sem šla z otroki na trampolin, tudi pri daljšem teku.

Preberite še: Špela Močnik spet zaljubljena do ušes

Zakaj ste se odločili za laserski poseg?

Ravno zaradi pogovorov s prijateljicami sem se odločila za radiofrekvenčno terapijo. Ena od njih mi je povedala, da se je odločila za laserski poseg in da je zadovoljna. Spoznala sem, da mi ni treba do konca življenja pri vsakem kihanju ali kašljanju prekrižati nog. Vsi se bojimo invazivnih posegov, a ko sem odkrila, da obstajajo tudi neinvazivne rešitve, nisem več hotela odlašati. Zakaj si ne bi pomagali, če si lahko?

Ste zadovoljni z rezultati?

Prvič sem šla na radiofrekvenčno terapijo decembra lani, potem še dvakrat, upam, da bom stanje vzdrževala s tem, da se bom vrnila enkrat na leto. Zelo sem zadovoljna. Poseg ni bil boleč, ni treba počivati, čez pol ure greš že lahko po opravkih. Sicer nisem tako nečimrna, da bi hodila na invazivne posege, da bi si bila bolj všeč, ko bi se pogledala v ogledalo. V tem sem zelo zadržana. (nasmeh) Poseg zaradi stresne urinske inkontinence pa ni povezan z nečimrnostjo, to stanje res vpliva na kakovost življenja.Zanimivo, da ljudje brez težav priznajo, da med službo skočijo k lepotnemu kirurgu po obrazno polnilo, neradi pa, da so šli na poseg, o katerem govorite vi.

Mene je estetske kirurgije kar malo strah, raje obujem superge in grem na sprehod ali izberem tek. Treba je paziti nase, dovolj spati, zdravo jesti in negovati kožo.

Oddaja Dobro jutro je nedavno praznovala 18. rojstni dan, kakšen je bil ta dan za ekipo?

Življenje teče dalje, 18. rojstni dan je bil le en razlog, da smo malo praznovali. Po oddaji smo pojedli tortico in hiteli naprej. Na sporedu je vsak dan, tempo je neusmiljen, zato ni časa za dolga praznovanja.

Kaj vi želite oddaji Dobro jutro?

Da bi še večkrat odpirali teme, ki so zunaj cone udobja. In da bi se pri zdravstvenih temah večkrat ozrli k alternativi. Vem, da smo tu hitro na spolzkem terenu, ni malo takšnih, ki pod pretvezo alternativne medicine prodajajo meglo, a gotovo je tudi na tem področju veliko rešitev za naše težave.