Še naprej nosite udobno obutev

Velikokrat rečemo, da so nohti ogledalo zdravja, vendar prav vse spremembe, ki jih opažamo na njih, niso bolezenske. Nekatere so fiziološke in menim, da bi hitrejšo rast vaših dveh nohtov na desnem stopalu lahko uvrstili mednje.

Noht nastaja iz nohtne matice, ki je pod nohtno lunico. Prav nič neobičajnega ni, da pri eni osebi rastejo z različno hitrostjo. Včasih celo ena polovica istega nohta raste hitreje kot druga. To je odvisno od številnih dejavnikov, izrazito pa od prekrvitve nohtne matice – boljša je prekrvitev, hitreje bo nastajal noht. Zato je povsem običajno, da se s staranjem rast upočasni, ker se poslabša prekrvitev. To je še posebno očitno na stopalih. Tudi hormonski vplivi igrajo pomembno vlogo. Na primer, v puberteti in nosečnosti je rast nohtov pospešena. Vemo tudi, da hitreje rastejo podnevi in počasneje ponoči, hitreje poleti in počasneje pozimi.

Torej če sta hitreje rastoča nohta gladka, prozorna, tanka, brez brazd in obarvanj, sta zdrava in vam ni treba skrbeti. Očitno je nohtna matica na teh dveh prstih bolje prekrvljena in zato nohta nastajata hitreje. Še naprej ju pogosteje strizite.

Druga težava, ki jo opisujete, ni dermatološka. Občutek zategovanja prsta na nogi in posledično ukrivljanje je ortopedska težava. Najpogosteje gre za tako imenovani kladivast prst zaradi poškodbe tetive, ki izteguje prst, ali neravnovesja med napetostjo tetive, ki krči, in tetive, ki izteguje prst. Deformacije prstov na stopalih pogosto povzročajo bolečine, v končni fazi pa tudi otiščance, kurja očesa in razjede na delu, kjer nanje pritiska obutev. Zato vam svetujem, da se posvetujete z ortopedom, če se bo prst resnično ukrivil, tako kot ste videli pri očetu. Možno je namreč kirurško zdravljenje.

Vsekakor še naprej skrbite, da nosite udobno obutev, ki naj nikjer ne pritiska na prste in nohte.