Grizenje nohtov je lahko naučeno od drugih članov družine

Grizenje nohtov in kože ob njih je dokaj pogost pojav, saj to počne okoli 50 odstotkov otrok med 10. in 18. letom. Pozneje se zmanjšuje in po 30. letu velika večina opusti to početje.

Vzrokov, zakaj nekdo grize nohte, je veliko, največkrat pa jih povezujemo s stresom. Ta je pogosto prikrit, tako da se stresorja niti ne zavedamo. Nohte in kožo ob njih lahko grizemo v obdobju stresa, ravno tako pa ob drugih priložnostih, recimo ko mirujemo, se dolgočasimo ali smo zaposleni s čim drugim, kot je branje, gledanje TV, pogovarjanje.

Grizenje nohtov je lahko tudi naučeno in smo ga prevzeli od drugih članov družine. Včasih je vzrok pomanjkanje mineralov in vitaminov ali pa je povezano s prehranjevanjem. To se pogosto zgodi, če je čas med obroki predolg; tedaj je dobro jesti in piti pogosteje, čeprav manjše količine hrane in tekočine. Grizenje nohtov je lahko povsem avtomatsko ali pa je glavna okupacija v tem trenutku. Nekateri čutijo prav neustavljivo željo, da grizejo nohte. V tem primeru je simptom obsesivno kompulzivne motnje. Pogosto se pojavlja skupaj s še drugimi simptomi, kot so puljenje las, ščipanje kože in praskanje. 

Grizenje nohtov ni samo neestetsko, ampak tudi nehigienično. Ob dolgotrajnem početju jih lahko poškodujemo. Okužbe v ustih in okolici nohtov niso redke. Včasih se celo pogrizemo do krvi, kar je še zlasti neprijetno.

Da bi se odvadili grizenja nohtov, moramo upoštevati, kaj ga je povzročilo. Če gre za obsesivno kompulzivno motnjo, bi priporočala obisk pri psihiatru. Pri pomanjkanju mineralov, kar lahko ugotovi zdravnik, bi bili priporočljivi multivitaminski in mineralni pripravki. Redna manikura in skrb za nohte pogosto zelo zmanjšata grizenje, zlasti če gre za posnemanje družinskih članov. Obstaja grenak lak, ki naredi grizenje neprijetno. Lahko tudi nosimo rokavice.

Ob stresu so priporočljiva razna naravna zdravila, ki so dokaj varna, saj se znaki zasvojenosti ne pojavijo niti po daljšem jemanju, učinkoviti pa so tudi ob akutnih težavah. Za zmanjševanje učinkov stresa obstaja še vrsta drugih tehnik, kot so recimo sprostilne in meditativne ter razne oblike psihoterapije.

S svojo prijateljico se lahko torej pogovorita o težavi in najdeta najboljšo rešitev. Eno ali več.