»Mnogi izmed nas obiskujemo razne lepotne ustanove, kjer nas izkušeni strokovnjaki popeljejo do želenega rezultata. S svojimi storitvami in profesionalnimi izdelki nam uredijo nohte, negujejo kožo, ukrotijo pričesko in še marsikaj drugega. Hkrati pa poskrbijo, da se, ko urejeni zapustimo salon, tudi celostno bolje počutimo, saj tam najdemo mir, sprostitev in toplo besedo,« je prepričana Cviklova.

Kaj pa sedaj, ko saloni zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa ne obratujejo in bodo najverjetneje še vsaj nekaj tednov zaprti? »Sprostitev za dušo že lahko poiščemo v naravi, a ne smemo pozabiti tudi na nego telesa, nohti so v teh dneh še posebej na udaru, ker si neprestano razkužujemo roke,« opozarja manikerka.

Nohti so odraz urejenosti in ogledalo našega zdravja, čeprav nas trenutno ne vidi nihče drug kot naši družinski člani, pa je dobro, da jih nahranimo, saj veliko ukrepov, ki poskrbijo za lepe nohte pravzaprav blagodejno vpliva tudi na zdravje celotnega telesa. Cviklova nam je v prvi vrsti zaupala 6 pomembnih korakov za zdrave nohte.

1. Omega-3

Kadar nam primanjkuje omega-3, so naši nohti lomljivi, luskasti, razcepljeni ali suhi, zato je za njihovo zdravje in zdravje celotnega telesa pomembno, da uživamo hrano bogato z omega-3 maščobnimi kislinami (ribe, laneno seme, laneno olje, semena oljne kadulje ali čija semena, orehi, alge, buče, brstični ohrovt, avokado).

2. Voda

Dehidracija se odraža tudi na naših nohtih, zato je izredno pomembno, da dnevno spijemo dovolj tekočine. Najboljša izbira je seveda voda, ki bo pomagala tudi pri odpornosti do koronavirusa, zdrava sluznica je namreč vlažna sluznica in takšne se virus težje oprime.  

3. Krema in olje

Na nohte in kožo moramo skrbeti tudi navzen. Ker se trenutno zadržujemo v zaprtih in toplih prostorih, kjer je zrak suh, pogosteje pa uporabljamo razkužila in razne detergente, se nohti, obnohtna kožica in koža na rokah hitreje izsušijo. Večkrat dnevno lahko sedaj nanašate olje za obnohtno kožico, pred spanjem pa nahranite roke tako, da si jih izdatno namažete z vlažilno kremo in oblečete bombažne rokavice, ki bodo poskrbele, da se krema do jutra vpije in ne zamaže posteljnine.

4. Knajpanje rok

Za hitrejšo rast nohtov poskrbite za prekrvavite rok s knajpanjem. Pripravite si dve posodi, v prvo nalijte hladno vodo in ji dodajte led, v drugo pa toplo vodo. Izmenično namakajte roki v prvo in drugo, ko končate pa jih osušite in namažite z oljem ter kremo. Knajpanje bo poskrbelo tudi, da vam bo prej izrasel poškodovani del nohta.

5. Lak za nohte in odstranjevalec laka

Izberite kakovosten lak za nohte, ki ne vsebuje škodljivih kemikalij (toluenov, formalina, formaldehida in ftalatov). Prav tako pazite pri izbiri odstranjevalca laka, obstajajo namreč tudi takšni, ki ne dehidrirajo nohta in obnohtne kožice, ki ne vsebujejo acetona in imajo vlažilno formulo aloe vere. Ko odstranjujete lak, to vedno storite od korena nohta proti nohtni konici in nikoli obratno.

6. Pile

Posvetujte se z manikerko in izberite pravilno pilico. To je ena izmed najpomembnejših odločitev pri negi nohtov. Na tržišču namreč obstajajo različno grobe pile in z napačno lahko nohte poškodujemo. Izbira je odvisna od trdote in vrste nohtov (naravni ali gel) ter tudi tega, ali jo uporabljamo za krajšanje ali oblikovanje. Pazite, da noht vedno pilite le v eno smer in da zaključite piljenje s fino pilico.

Da ne boste v karanteni pričeli z grdo razvado grizenja nohtov ali se med striženjem celo poškodovali, nam je Cviklova zaupala še 7 zlatih pravil za krajšanje nohtov.

  1. Roke si dobro umijte, osušite in razkužite.
  2. Razkužite tudi pilico in delovno površino.
  3. Nikoli ne pilite mokrih nohtov.
  4. Nohte krajšajte do blazinice in nikakor ne preveč, da se ne ranite. Pri novih pilicah pazite, da se ne porežete, saj so lahko zelo ostre.
  5. Uporabljajte drugo pilico in pripomočke za urejanje nohtov na rokah kot na nogah.
  6. Če si lakirate nohte, obvezno poskrbite, da poleg barvnega laka, uporabite tudi podlak in nadlak. Ne kupujte takšnih, ki vsebujejo nevarne kemikalije, saj škodujejo nohtom in našemu zdravju, hkrati pa niso prijazni do okolja.
  7. Ko zaključite s krajšanjem nohtov, si ponovno razkužite roke in ne pozabite na ustrezno nego obnohtne kožice in kože nasploh. Uporabite olje za obnohtno kožico, nato pa nanesite kremo na celotno površino rok.

Za lastnice nohtov iz umetne mase, pa še dva nasveta:

  • Gela in drugih nanešenih mas nikar ne odstranjujte na silo, s trganjem ali grizenjem. S takšnim ravnanjem se nohti poškodujejo, kar lahko posledično privede do bolečine, vnetja in infekcije.
  • Gel lahko pilite tudi iz vrha proti nohtu, a pazite da ne pridete do nohta, saj ga lahko poškodujete. Nohte skrajšajte in stanjšajte, ter pustite, da gel izraste.