Pokažite starejšemu sinu, da ga imate radi

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo. Naj vam že kar na začetku odgovorim, da se strinjam z vami, da je odločitev, komu boste zapustili hišo, povsem vaša, vendar pa obstajajo načini, da to z vašimi bližnjimi skomunicirate na takšen način, da se izognete konfliktom. Ni še prepozno in še vedno imate priložnost za pogovor, ki bo umiril strasti.

Predlagam, da dobro premislite in se pripravite na pogovor z obema sinovoma. Zelo pomembno je, zakaj ste se odločili prepustiti hišo svojemu mlajšemu sinu. Če je razlog ta, da lahko gredo vaši vnuki na morje kadar koli, povejte to sinovoma. Starejšemu je verjetno težko, ker se sprašuje, zakaj ste njega izločili, in vse podarili mlajšemu.

Zavedati se morate, da ljudje vse življenje iščemo starševsko potrditev. V odraslem obdobju naj bi to presegli, a jo vseeno veliko ljudi tudi v starejšem obdobju še vedno potrebuje, zato ni zanemarljivo, na kakšen način sporočate stvari svojemu starejšemu sinu. Vašo gesto, da hišo na morju podarite mlajšemu, ker ima družino, lahko starejši razume kot neke vrste kazen, da sam nima otrok, kar je lahko zelo boleče in predvsem škodljivo. To, kako bosta on in njegova partnerica živela svoji življenji, je namreč povsem in zgolj njuna odločitev.

Potem pa je tu še dogovor, ki ga boste dosegli z mlajšim glede hiše. Ste razmišljali o tem, kako bo z obiskovanjem, ko jo boste enkrat uradno podarili sinu? Boste od tedaj naprej tja vabljeni samo še vi, starejši sin pa bo izključen? Ali bo kljub spremembi lastništva še vedno dobrodošel? Morda se vam te stvari zdijo samoumevne, a zelo koristno bi bilo, da se o tem jasno pogovorite z obema sinovoma, da ne bo na dolgi rok prihajalo do nesporazumov in zamer.

Vsekakor vam za boljše družinske odnose svetujem, da ne izključujete starejšega, in mu pokažete, da imate, ne glede na odločitev glede nepremičnine, tudi njega radi. Srečno!