Postanite gospodarica lastnega življenja

Pozdravljeni, 

hvala za vaše pismo. Življenje piše različne zgodbe, tudi takšne, ko življenjski sopotnik, za katerega smo mislili, da ga poznamo bolje kot kogar koli drugega, naenkrat postane popoln tujec. Razumljivo je, da vam je težko ob grenki resnici, ki vas je doletela, spoznali ste namreč, da moški, za katerega ste se odločili zgodaj v življenju in si z njim delili vse, noče več skupnega življenja. Čeprav trpite, vam toplo priporočam, da sprejmete bolečo situacijo. Žal življenja ne moremo ustaviti, ne glede na to, kako zelo se trudimo, lahko pa poskušamo iz vsakega trenutka potegniti najboljše. 

Svetujem vam torej, da se pogodite s tem, kar se je zgodilo, vaš mož je sprejel svojo odločitev, zdaj jo morate tudi vi. Tega, kakšno pot je izbral, ne morete spremeniti, lahko pa spremenite svojo reakcijo in odnos do tega. Namesto da se smilite sami sebi in se sprašujete, kako bi bilo, če vas ne bi zapustil, se zahvalite vajini lepi preteklosti, ohranite dobre spomine in naredite korak naprej. Očitno vama ni bilo namenjeno, da ostaneta skupaj vse življenje, vzemite njegov odhod kot priložnost za transformacijo, da si ustvarite lastno življenje, na katero boste ponosni in v katerem boste srečni. 

Vsaka izguba zahteva tudi žalovanje in lažje jo boste prenesli, če se soočite z bolečimi čustvi, ter jih v procesu žalovanja tudi predelate. »Praznino, ki jo pusti partner, lahko spremljajo močni občutki osamljenosti in zapuščenosti« (Kübler-Ross, 1966, 2005; Walsh in McGoldrick, 1991, 2004). Vsa čustva so »naraven« odziv ob izgubi in so tako, čeprav neprijetna in težka, običajen pojav v prilagoditvenem obdobju na izgubo. Šele, ko se sprijaznite in sprejmete možev odhod in z njim tudi konec nekega obdobja v vašem življenju, boste začutili olajšanje in moč, da naredite načrt, kako naprej. 

Rada bi vas še potolažila, da dandanes ločitev ni več takšen tabu, nihče vas ne bo obsojal. Če partnerski odnos ne osrečuje več, je povsem sprejemljivo in prav, da se partnerja razideta in poiščeta srečo drugje, začenši pri sebi. Glede premoženja vam svetujem, da se obrnete na odvetnika, ki vam bo znal bolje svetovati v zadevi, kar se tiče dobrega počutja, pa boste največ zase naredili, da sprejmete situacijo, čim prej, tem bolje. In ne pozabite, vi ste gospodarica lastnega življenja, samo vi, in nihče drug, imate moč, da ga živite srečno!