Napišite svoje želje

Draga Ana, modrosti imate dovolj in moj odgovor verjetno že slutite. Prišel je čas, da naredite, kar pač morate narediti, da boste mirni.

Svetovala bi vam, da zdaj, ko ste še zdravi in lahko prodorno razmišljate, napišete svoje želje za prihodnje, ko se bodo stvari spremenile. Velika sreča je, da imate sina, ki vas ima rad in mu lahko zaupate.

Materialne stvari uredite z oporoko. Vanjo lahko zapišete tudi, kako naj se ravna z vašimi živalmi, da ne bi ostale zapuščene.

Zapišite, ali želite v primeru nesreče oživljanje ali ne in ali bi darovali organe ali ne.

Zapišite tudi, kje bi radi živeli, če bi postali tako psihično ali telesno prizadeti, da ne bi zmogli več samostojnega življenja. Najbolj razširjena je domska oskrba, ki pa ima ob dobrih plateh tudi temne. Obstaja še čedalje bolj razširjena pomoč na domu. S sinom se lahko dogovorita, kakšna naj bo pomoč in kakšna oseba naj jo izvaja, in ta dogovor zapišite.

Zdravnikov doslej niste potrebovali prav veliko in najbrž jih tudi v prihodnje ne boste prav dobro sprejemali. Edina stvar, na katero bi bilo dobro, da ste pozorni, so bolečine in pomoč proti njim. Kljub vsemu je zdravnikovo poslanstvo, da lajša bolečine. Vse druge posege pa lahko prepoveste, če je to vaša resna odločitev.

Zapišite tudi, kje želite biti pokopani in kako, kakšen naj bo pogreb. Mogoče imate še kaj, kar bi bilo treba dati na papir, in ko boste vse lepo jasno zapisali in dali sinu ali drugi zanesljivi osebi v hrambo, ne bo več potrebe, da bi vas bilo strah. Svoj čas lahko porabite zase in za druge in uživate v vsakem trenutku, ki je pred vami.