Vsaka sprememba bo boljša kot trpljenje v sedanji situaciji

Draga gospa, očitno vas je prizadel dolgotrajen fizični in psihični stres. Bolečine in telesni napori se mešajo z zaskrbljenostjo in depresivnostjo. Dolgotrajen stres vpliva na vse organe in na počutje. Kognitivno ste ocenili situacijo kot ogrožajočo in za vas nerešljivo. Možgani pa so aktivirali živčno-hormonski sistem telesa. Nekaj stresa je dobro, preveč pa ga škoduje. Eden izmed hormonov, ki se aktivira, je kortizol. Presežek tega hormona se pojavlja tudi pri depresiji. Oslabi naš imunski sistem, torej našo obrambo proti bakterijam, virusom, glivicam. Zniža se prag za bolečino. 

Zelo dobro je, ker veste, kaj je vzrok vašim zdravstvenim težavam. Šikaniranje na delovnem mestu ter stalne grožnje so resen problem in skrajni čas je, da ukrepate. Bolniški dopust vam je lahko v pomoč, da se okrepite in pripravite. Na izbiro imate spremembo zaposlitve, če je to mogoče. Morate pa se zavedati, da bo tudi taka sprememba stres, zlasti ker ste že tako dolgo v sedanjem okolju. 

Druga možnost je, da se prilagodite pritiskom in jih naredite neškodljive za vas. To bi lahko naredili tako, da okrepite svoj psihični ščit, zlasti okrepite optimistični pogled ter zmanjšate zaskrbljenost. Pri tem vam bo prišla prav psihiatrično-psihološka pomoč. Ker srečujete stres povsod v življenju, je to tudi dobra naložba za naprej. 

Potem je tu še upokojitev. Redna najbrž ne pride še v poštev, zato se lahko pozanimate pri vaši osebni zdravnici, ali imate kaj možnosti za predstavitev pred invalidsko komisijo. Mogoče boste našli še kakšno ustreznejšo rešitev, vsaka pa je boljša kot trpljenje v sedanji situaciji. Torej vam takoj, ko si boste dovolj opomogli, toplo priporočam, da ukrepate.