Obvestite Zdravstveni inšpektorat RS, lahko tudi anonimno

Zahvaljujem se vam za aktualno vprašanje. Naj že v začetku poudarim, da povsem razumem vašo skrb in, da se strinjam tako rekoč z vsem, kar ste zapisala.

Kar se tiče odnosa vašega vodstva do zaščitnih ukrepov v povezavi s preprečevanjem širjenja bolezni COVID-19, bi ga lahko označil za neodgovornega, neresnega, zdravje ogrožajočega, celo infantilnega. Težko je razumeti in žalostno je, da imajo posamezniki, ki vodijo celo podjetja z več zaposlenimi (za kar gre očitno tudi v vašem primeru) tako nestrokoven in »neprizemljen« odnos do bolezni, ki je v svetu povzročila že več kot milijon smrtnih žrtev.

Moje osebno mnenje je sicer, da veliko ljudi epidemije sploh ni uspel psihološko predelati in se z njo soočiti, ampak se raje zatekajo v domišljijo, v zanikanje strokovnih argumentov, v spiralo laži, celo v smešne paranoične pravljice o tem, da nas želi vlada vse skupaj »nekam zapreti«, v navidezno »frajerstvo«, češ, jaz se že ničesar ne bojim, čeprav tak odnos v resnici ni niti najmanj »frajerski«, ampak strahopeten, neumen in neodgovoren do svojih zaposlenih in njihovih družinskih članov. In seveda tudi protipraven. 

Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza je namreč obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Prav tako je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra. Ob vstopu v zaprt javni prostor pa je obvezno tudi razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola.

Kaj storiti v vašem primeru? Očitno je, da vaše vodstvo grobo krši ukrepe v zvezi s preprečevanjem širjenja nalezljive bolezni COVID-19. To, da vaša sodelavka noče nositi zaščitne maske, čeprav stoji od vas na razdalji manj kot en meter, sicer pomeni, da je v prekršku tudi ona, a levji delež krivde je vendarle na strani vodstva, ki očitno v vašem podjetju dopušča tako prakso. 

Predlagam vam, da o kršitvah, ki se dogajajo, čim prej obvestite Zdravstveni inšpektorat RS (ZIRS), ki je pristojen za nadzor nad kršitvami, povezanimi z neuporabo zaščitnih mask. Če vas je morda strah šikaniranja nadrejenih, lahko prijavo na ZIRS podate tudi anonimno.