Namreč, starizem je izraz, ki so ga začeli uporabljati leta 1969 in označuje diskriminatoren in podcenjujoč odnos na podlagi starosti.

Jaz jih imam 66, vi pa kakšni dve, tri manj. Ali sva stara?

Ne. Starost ni binarna kategorija, ali da ali ne. Midva nisva stara, nisva mlada, imava 66 in 63 let. Tako kot je nekdo Nizozemec ali pa smučar. 

Najstarejša ženska na svetu, Jeanne Calment, je umrla stara 122 let. Zdi se, da je 60-letniku biološko dano, da lahko živi še 60 let, a ob tem si gotovo želi in predstavlja prožno telo, gibčne sklepe, bistro misel. To, verjamem, bo mogoče. A pomembno je predvsem podaljšanje tistih let, ko živimo kakovostno. 

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete ali zakupite dostop do vsebin po meri.

Izbirate lahko med paketi:

ONAPLUS SPLET - Vsebuje neomejen dostop do vseh spletnih vsebin Onaplus.si in vsebin iz priloge Ona ter revije Onaplus, do katerih lahko sedaj dostopate za 7,99 € na mesec.

ONAPLUS DIGITAL - Vsebuje neomejen dostop do vseh spletnih vsebin Onaplus.si in vsebin iz priloge Ona ter revije Onaplus, vsebuje digitalizirano revijo Onaplus (pdf) in digitalizirano prilogo Ona (pdf), za le 41,99 € na leto.

ONAPLUS PREMIUM - Vsebuje tiskano izdajo Onaplus, neomejen dostop do vseh spletnih vsebin Onaplus.si in vsebin iz priloge Ona ter revije Onaplus, vsebuje digitalizirano revijo Onaplus (pdf) in digitalizirano prilogo Ona (pdf), za le 49,99 € na leto.

Celoten prispevek lahko preberete tudi v tiskani izdaji priloge ONA!