Ne odlašajte pri odločitvi za strokovno pomoč

Spoštovana bralka,

bojim se, da vam samo nasveti ne bodo pomagali pri vaši težavi in bo treba prej ali slej poiskati strokovno pomoč. Vas pa lahko takoj potolažim, da je rešljiva in da boste ponovno lahko živeli kot prej. 

Hipohondrične bojazni oz. strahovi, ki jih opisujete, imajo seveda vedno čustveno ozadje. Ne vem, kako je bilo z vašim odnosom do bolezni pred pojavom sedanjih strahov, upal pa bi si reči, da se je pred petimi leti v vašem življenju nekaj zgodilo ali spremenilo. Ni nujno, da bi vedeli, kaj bi to bilo, ker se lahko dogaja tudi na nezavedni ravni. 

Ko pišete, da ne veste, kaj se dogaja v vašem telesu, vam moram povedati, da ne gre za dogajanje v vašem telesu, ampak za dogajanje in doživljanje v vaši duševnosti. Bojazni in strahovi pred tem, da boste zboleli, vas opozarjajo na dogajanje, ki ga ne prepoznate in je potisnjeno v nezavedno, hipohondrični simptomi pa služijo temu, da se človek ne ukvarja z njimi in z vzrokom, ki je povzročilo te spremembe. In prav v tem je bistvo mojega nasveta. 

Priporočam vam, da se čim prej odločite za pogovor pri psihiatru, ki ima tudi psihoterapevtsko znanje. Tudi če vam bodo svetovali zdravila, je pri vas smiselno in potrebno psihoterapevtsko zdravljenje oz. pogovori, ki vam bodo pomagali prepoznati in razrešiti vzroke težav. Ne odlašajte in ne verjemite ljudem, ki za podobne težave rečejo, da ljudje s hipohondričnimi strahovi na koncu vedno zbolijo za katero od »namišljenih« bolezni. Zagotovo ni tako, pri vas ne gre za namišljene strahove, ampak za dinamiko, ki sem jo opisal. Takšne pripombe ljudi pa kažejo, da okolica pogosto spremlja te težave s posmehom in različnimi razlagami, mi pa dobro vemo, da ljudje trpijo in si težko pomagajo brez zdravljenja. Zato vam ponovno svetujem, da ne odlašate pri odločitvi za strokovno pomoč, ki vam bo pomagala rešiti težave, pa še kaj novega se boste naučili o sebi med zdravljenjem.