Tako telo kot tudi psiha potrebujeta čas, da se prilagodita na nove razmere v življenju

Pozdravljeni.

Hvala za vaše vprašanje. Živeti v nenehnih telesnih bolečinah ter v neprestanem strahu pred boleznimi zagotovo ni lahko in kar nekako krivično je do vas, da ne zmorete živeti v vsej polnosti in tako, kot si zaslužite. Opisujete, da ste vsak dan, že vse od jutra, osredotočeni le na telesne bolečine, četudi vas še nič ne boli in vam ne manjka nič posebnega. Že misel na to je precej obremenjujoča. Ne morete si več odpočiti in nenehno ste utrujeni – kako sploh ne bi bili ob takšnih vsakodnevnih občutjih, ki vas prevevajo. 

Kot ste že sami opazili, opisujete dve skrajnosti – prva kaže, da imate življenje zdaj precej urejeno, v drugi pa izražate skrbi nad težjimi telesnimi občutji. Pogledati pa morava malce nazaj. Pravite, da ste dve leti preživljati stisko zaradi brezposelnosti, kar je bilo zagotovo težko. Spoprijemali ste se tudi z občutjem manjvrednosti in se nekako izolirali iz družbe. Vse to so pogosto spremljajoči dejavniki brezposelnosti, saj ta vpliva na različne segmente našega življenja (fizično in psihično zdravje, socialno življenje, samopodoba ...). Na srečo pa ste dobili službo in življenje se vam je začelo obračati na bolje, vsaj na površini, tisto, kar pa je očem nevidno, je še vedno razbolelo in pod vplivom preteklih dogodkov, ki so vas zaznamovali. 

Četudi zavestno veste, da nimate več finančnih težav, pa se zdaj težave kažejo na vašem telesu. Glede na to, da vam je zdravnik že večkrat potrdil, da ste zdravi, gre lahko za psihosomatske težave. To so težave, ki so psihičnega izvora, kažejo pa se na telesu oziroma jih izraža telo samo. Znaki so navadno zelo podobni tem, ki jih opisujete (vrtoglavica, bolečine v trebuhu, glavobol, nespečnost ...). Ne smeva zanemariti niti stresa v službi in nenadne obremenitve, ki ste jo začeli doživljati s prihodom na novo delovno mesto. Treba je vedeti, da tako telo kot tudi psiha potrebujeta čas, da se prilagodita na nove razmere v življenju. 

Vzemite si čas tudi zase, poskrbite za kakovostno preživet čas zunaj službe, rekreirajte se, sproščajte in, kar ima velik pomen, družite se z ljudmi. Pomembno je, da se ne zapirate v svoj svet, saj ste lahko tako le še bolj osredotočeni na težave in vse spremembe doživljate še bolj intenzivno. Če se bodo težave nadaljevale, pa svetujem obisk psihoterapevta, ki vam bo pomagal preseči tovrstna občutja in bo ustrezno svetoval.