Nezadovoljno življenje

Pozdravljeni, Vanja,

če povzamem: ste kronično nenaspani, zjutraj se komaj razmigate, kasneje gre laže, bolijo vas noge, komaj čakate večera, da greste v posteljo, nimate prave volje do ničesar, tudi ne do spolnosti, nimate nobene energije. Ugotovili so vam policistične jajčnike. Telesno ste aktivni, prehranjujete se zdravo, v službi in doma je vse v najlepšem redu. Vaš zdravnik o tem nič ne ve, ker ne veste, kje bi začeli razlago težav. Res je, da so precej nespecifične. Pripišemo jih lahko različnim telesnim in prav tako duševnim stanjem. Ampak težave so in prej ali slej bo treba poiskati pomoč, če ne bo prej s soncem in s časom vse minilo. Poglejmo, kaj so najpogostejši vzroki za počutje, ki ga opisujete. Predhodna virusna okužba je precej pogost in pričakovan vzrok dolgotrajne utrujenosti. Krvne analize in klinični pregled največkrat ničesar ne pokažejo. Razumljivo, da nas po dveh mesecih prehladnega virusnega obolenja takšno stanje bega, ampak zgolj zato, ker banaliziramo viruse. Vnetja, posledica avtoimunskih bolezni, so vzrok za kronično utrujenost, brezvoljnost, jutranjo okorelost. Zdravnik lahko s skrbnim pregledom in osnovnimi laboratorijskimi preiskavami to potrdi ali izključi. Za fibromialgijo, stare težave, a novo bolezen na seznamu diagnoz, je značilno vse, kar opisujete. Manjka samo še bolečina v mišicah. S preiskavami težko potrdimo diagnozo. Zdravnik lahko sklepa le na podlagi kliničnega pregleda.

Slabokrvnost, ki je tudi lahko vzrok vašemu počutju, lahko pričakujete pri močnih menstruacijah, če tečete maraton in če iz prehrane izključujete živila, ki vsebujejo železo, predvsem meso. Prav tako je možen vzrok opisanih težav kronična neavtoimunska vnetna bolezen. Pregled pri zdravniku in nekaj osnovnih laboratorijskih preiskav to potrdi ali ovrže. Že preprosta motnja spanja, ki jo povzroča močno smrčanje in pridružena nočna apnea, lahko povzroči, da se nikoli dobro ne naspite, ste čez dan utrujeni in brezvoljni. Če jemljete kakšna zdravila, preverite z zdravnikom stranske učinke. Pretirano zaspanost – narkolepsijo lahko zdravnik izmeri s posebno lestvico. Značilno za te vrste zaspanosti je, da se pojavlja v kratkih presledkih čez dan ne glede na to, kako intenzivno opravljate določeno aktivnost. Po kratkem spanju se počutite spočiti.

Tudi diagnoza, ki jo je postavil ginekolog, ni pri vašem slabem počutju brez pomena. Cistične jajčnike spremljajo hormonsko neravnovesje, ki ima lahko za posledico čezmerno telesno težo, spremembo razpoloženja, menstrualne težave itd.

Znakov depresije, kot so neizmerna žalost, občutek praznine, občutek neuspeha, zaskrbljenost in strahovi, ne omenjate, zato bi vaše težave teže opredelili kot depresija. Ampak če se izkaže, da ste telesno zdravi, si bo treba priznati, da je v vašem življenju vendarle nekaj, zaradi česar ste nezadovoljni in vas spravlja v brezvoljnost.