Četudi bi jutri padla atomska bomba, bi zasadila drevo

Draga gospa,

kaj se v resnici dogaja, ni mogoče odgovoriti. Pa ne zato, ker ima vsak od nas svoj pogled in svojo resnico. Pač pa zato, ker našo družbeno resničnost kreiramo vsi skupaj, IZ MINUTE V MINUTO! Zato je le ta skupna in gre za skupno, deljeno realnost. Vse informacije, ki so zadnje tedne sporočane prek medijev, od Kitajske do Italije, govorijo o statistikah. Seveda je na mestu vprašanje, ali so statistike med seboj primerljive in kako točne so. A dejstva ostajajo; epidemija je resnična. In vseh ne prizadene enako. Res je tudi, da je vsaka informacija že podatek, ker je interpretirana, obarvana z našimi mnenji in konteksti. A kljub vsemu, še enkrat, virus je tukaj. Pri nas ga uspešno obvladujemo, zahvaljujoč izrednim strokovnjakom in ukrepom, ki so smiselni in potrebni.

Kar se tiče teorij zarote in podobnih idej, je to popolnoma normalna reakcija ljudi. Ob takšnih izrednih dogodkih, kot je koronavirus, izgubimo zdrave temelje pod nogami. In vse tisto, kar je bilo do zdaj za večino izmed nas samoumevno, je v hipu ugasnilo: kave s prijatelji, kino, športne prireditve, druženja, zabava, sproščen sprehod v množici ... In to je tisto, kar tudi vas straši: t. i. izguba »ontološke« varnosti, kar pomeni, da se je čez noč naš vsakdan temeljito predrugačil. In to je za vsakogar stres. Napetosti v medosebnih, družinskih in partnerskih odnosih so v takšnih razmerah po pričakovanju višje, saj smo za nekaj časa »izgubili« ostale socialne svetove, kamor se lahko umaknemo: v delovna okolja, javno življenje in druženja s prijatelji in kolegi. In ker imamo ljudje zdaj več časa in ker umi niso nujno disciplinirani, se tvorijo raznorazne zgodbe in razlage. In ko najdemo neko ustrezno razlago, torej odgovor na vprašane, kaj se v »resnici« dogaja, se pomirimo. In ker smo v družbi, ki je naučena senzacij, razlaga o tem, DA JE ZUNAJ VIRUS, NA KATEREGA SMO PRIPRAVLJENI DOBRO, za določene ni dovolj. Bolj zanimivo je, če ta virus od »zgoraj« upravljajo vesoljci. Ali skrivne lože. A kljub vsemu ne smemo podcenjevati moči domišljije, ki lahko daje varnost tam, kjer je trenutno visoka stopnja tesnobe ali nelagodja.

Strah, ki ga čutite in opisujete, ne bo trajal v večnost. Tudi korona bo zapustila sceno, morda že od velike noči naprej. Svetujem vam, da začnete razmišljati trezno in racionalno: načrtno se odločite, da boste naredili vse, kar je v vaših močeh, da bo situacija za vas maksimalno obvladljiva. Torej, če upoštevamo priporočila in se jih držimo, prispevamo k temu, da korona postane le še spomin. Ostanite doma, pojdite v naravo v samoizolacijo ali z ožjim krogom domačih. Skušajte si pomagati s čaji in naravnimi pomirjevali. Če delujete na duhovnih ravneh, vas bosta meditacija ali joga pomirili. Lahko pa tudi le mirno sedite in poslušate lastne misli. Trenutna panika je dokaj normalna in bo minila. Pazite na svojo imunost in čustveno ter psihično vedrino. Povežite se s kom preko Skypa in pokramljate o lepih stvareh in ljudeh, ki so vam prinesli nepozabne spomine in trenutke. Prav je, da se vsak pri sebi odloči za notranjo luč in radost, kljub vsem stiskam navkljub.

Četudi bi čez nekaj dni napovedali atomsko vojno, bi vseeno zasadila drevo. Dala bi mu priliko izkušnje bivanja, čeprav bi živelo le nekaj ur ali dni. A imelo bi to edinstveno izkušnjo. Zato draga gospa, glavo gor. Kot je rekla Scarlett O'Hara v znamenitem filmu V vrtincu: »Jutri je nov dan …« Dajmo mu priložnost, da nas pozitivno preseneti.