Demenca je napredujoča

Res je čedalje več starejših ljudi za volanom in v skrbi za varnost na cesti niste osamljeni. Zdi se, da je podaljšanje vozniškega dovoljenja včasih kar prelahko dobiti. Zgodi se, da ga težje dobi nekdo, ki redno hodi na psihiatrične kontrole in pod nadzorstvom prejema zdravila, kot pa dementni, alkoholiki, zasvojeni z anksiolitiki ali drogami in še bi lahko naštevali. Vprašanje je, kaj ti ljudje povejo zdravniku oziroma kaj zamolčijo ter pri tem upoštevajo le svoje želje, niso pa se sposobni zavedati, da je tako ravnanje lahko nevarno zanje in za druge.

Zdaj pa nekaj besed o vašem možu. Ker ne trdite drugače, je verjetno telesno zdrav. Psihiater je opravil test, ki mu pravimo kratek preizkus spoznavnih sposobnosti. Z njim lahko delno ocenimo stopnjo zmanjšanja spoznavnih sposobnosti in verjetnost za demenco. Pri rezultatu od 11 do 18 lahko sumimo na srednje hudo prizadetost. Psihiater je verjetno s pogovorom in preiskavo CT (računalniško tomografijo) ta sum potrdil.

Demenca je sindrom, ki ga povzroča možganska bolezen, poškodba ali kaka druga okvara. Kaže se v motnjah spomina, mišljenja, orientacije, pozornosti, razumevanja, učenja, izražanja, presoje. Pojavljajo se tudi slabšanje obvladovanja čustev, socialno vedenje peša, motivacija izginja. Motnja je običajno napredujoča.

Pri vašem možu se torej že pojavljajo naštete motnje. Opazno je tudi nekoliko nanašalno doživljanje okolice, ker vas obsoja, da ga hočete uničiti oziroma okrasti. Psihiater je predpisal nevroleptično zdravilo, ki je ustrezno. O vozniškem dovoljenju pa se dogovorite z osebno zdravnico, da bo dosegla preklic. Mož bo to najbrž lažje sprejel, kot če mu vi ali otroci dopovedujete, da ni več sposoben. 

Staranje je zapleten proces in velika umetnost se je sprijazniti z njim, tudi če smo zdravi. Tisti pa, ki niso, potrebujejo razumevanje in pomoč.