Dajte času čas

Ali ste že slišali za moško menopavzo, ali kot ji pogosteje pravijo, za andropavzo? Niso samo ženske tiste, pri katerih se s starostjo pojavljajo hormonske in druge starostne spremembe. Mogoče ne tako skokovito, vendar se tudi pri moških dogaja z leti nekaj podobnega.

Kriza srednjih let se začenja okoli 45. leta in lahko traja deset let, seveda tudi več ali manj. V tem obdobju se postopno znižuje nivo testosterona. Moški postajajo utrujeni, zmanjšuje se spolna moč, izpadati začnejo lasje, oblika telesa se spremeni, tako da postajajo bolj okrogli in trebušasti. Nekateri so tudi razdražljivi, se potijo, postanejo potrti in brez volje.

V obdobju srednjih let pa se zgodi tudi psihološki preobrat. Moški se začnejo spraševati, ali je to vse, kar naj bi bilo njihovo življenje. V poklicu dosežejo, kar se je doseči dalo, otroci odhajajo, dobivajo vnuke ... Nekateri se začno zavedati svoje minljivosti, začno premišljevati in sprejmejo drugačen svetovni nazor in drugačne vrednote, kot so jih imeli do tedaj. Drugi se želijo samodokazovati tako, da si poiščejo nove zaposlitve, hobije, spremenijo način življenja ali pa si poiščejo mlajšo partnerico. Včasih se oklepajo npr. športa, ki mu že davno niso več kos, vendar njim pomeni to, da še vedno zmorejo. Pa saj je pri ženskah podobno, kot ste najbrž izkusili tudi vi.

Mogoče je ena od boljših rešitev vašega problema, da se ne obremenjujete preveč z mislimi o samostojnem življenju, ampak preprosto daste času čas. Vaš način razmišljanja vam bo zelo pomagal kasneje, če se bo mož odločil, da gre. Zelo pogosto pa se zgodi, da moški spregledajo nesmiselnost početja, ki jim ne more več povrniti mladosti, jemlje pa jim še zadnje delce energije in jih izčrpava. To je pravzaprav čas, ko se je treba sprijazniti s tem, kar je. Nekaterim gre to bolje od rok, drugi potrebujejo več časa, spet tretji zabredejo tako globoko, da se iz klobčiča ne zmorejo več izmotati. Pretrgajo svoje socialne mreže, zabredejo v alkoholizem, razuzdanost, vselej pa v njih tiči črv strahu pred starostjo in smrtjo. To pa je neizogibno in vsaj zadnja čaka nas vse.

Izrabite čas, ki je pred vami, in z modrostjo sprejmite vsak trenutek življenja.