Zavedajte se, da spolnost ni vse v odnosu

Zdi se mi pomembno omeniti, da je zaradi zagotavljanja anonimnosti objavljen le povzetek vaše izpovedi in zato utegne kakšna informacija bralkam in bralcem umanjkati.

Zadovoljna spolnost, v kateri partnerja izkazujeta vzajemno željo po najtesnejši medosebni bližini, je eden izmed temeljev uspešne partnerske zveze. V spolnosti partnerja dajeta in prejemata, predvsem pa potrjujeta pripadnost drug drugemu. Dokler je spolnost redna in obema daje zadovoljiv užitek, se počutita zavezana drug drugemu in ustvarjata območje varnosti in zadovoljstva. V trenutku, ko eden od partnerjev iz takšnega ali drugačnega razloga začuti nezadovoljstvo, lahko spolnost postane vir konfliktov. Raziskave so pokazale, da je ravno ta vir tisti, ki je vzrok največ razpadov partnerskih zvez.

Toda, ne želim vas strašiti. Glavna težava na področju spolnosti je namreč pomanjkanje rednosti. Te pri vas ne manjka. Ravno nasprotno! Pogostost vajinih spolnih odnosov je daleč nad povprečjem in dandanes so redki pari v srednjih letih, ki jih imajo vsak dan. Čeprav sta s partnerjem med njimi, se vi vseeno počutite manj zaželeno.

Vaša mučna izkušnja iz najstniških let verjetno daje odgovor na vprašanje, zakaj.

Pri zlorabljenih dekletih je zelo pogosto izražena povečana potreba po spolnih odnosih – gre za podzavestno željo vrniti se na »kraj zločina« in stvari izpeljati drugače, neboleče in neponižujoče. Gre za predelavo scenarija, v katerem zlorabljeno dekle prevzame aktivno vlogo in nekako dobi nadzor nad dogajanjem (ona da namig za spolni odnos). Če se je spolna zloraba ponavljala dlje, potem se je vedenjski vzorec utrdil in je potreba po takšnem razreševanju duševnega konflikta postala stalna.

Upam, da je ta razlaga odstranila nekaj vaših strahov. Povsem normalno je, da imata v okolju, v katerem živimo, partnerja spolne odnose največ dvakrat tedensko ali celo manj, lahko le nekajkrat mesečno. Težko si je predstavljati, da po napornem delavniku in drugih obveznostih najdemo toliko energije in želje, da bi se vsak dan ljubili. Nič nenavadnega ni, da vaš partner zvečer ne zmore biti več tako aktiven. Poleg tega je znano, da raven moškega spolnega hormona z leti upada, z njim pa tudi spolna želja.

Skrb vzbujajoča je vaša izjava, da vam spolnost pomeni devetdeset odstotkov odnosa. V luči prej povedanega je razumljivo, zakaj je ta odstotek tako visok. Toda zavedanje o vzroku vašega čutenja, ki ste ga zdaj morda pridobili, tega še ne bo odpravilo. Čustveni odziv, na katerega ste se pod težo zlorabe navadili, se je vtisnil globoko v vas. Za zmanjšanje njegovega vpliva bo potrebno vztrajno in potrpežljivo delo. Predvsem se s partnerjem odkrito pogovorita. Ali ve za zlorabo, ki se vam je dogajala? Povejte mu o svojih strahovih in občutjih. Ne pritiskajte nanj in predvsem mu ne očitajte, da v postelji ni več tako pozoren, kot je bil. To lahko pripelje do ravno nasprotnega učinka – počuti se lahko utesnjenega in to ga lahko od vas še oddalji. Zavedajte se, da spolnost ni vse v odnosu in da partner, ki ni šel skozi takšen pekel, ne more razumeti vaših občutkov.

Upam, da bosta zmogla sama in bo pokazal več razumevanja za vaše stiske, vi pa boste prilagodili svoje zahteve. Da vam je zvest in vas ima rad, lahko pokaže tudi drugače, ne le v postelji. Povejte mu, kako pomembni so izrazi njegove pripadnosti in ljubezni za vas. Če vama ne bo šlo, predlagam obisk pri strokovnjaku za partnerske zveze, kamor bosta šla oba, sicer pa svetujem individualno psihoterapijo za vas.