Ogenj je ugasnil, prižgite ga v sebi

Draga bralka,

hvala vam za vaše pismo. Vašo stisko je razumeti, saj je na nek način samoumevno in pričakovano, da dva, ki živita skupaj, delita tako intimo kot ostale obraze sveta, katerim pripadamo izven skupnega gospodinjstva. Če se po petih letih intima prekine, je to znak za nekaj globljega. Seveda ognji v letih dogorijo, a odvisno, skozi katera vrata vstopamo v odnos. Od tega zavisi, ali in kje je še dovolj zraka in prostora, da ognje strasti zopet prižgemo. 

Običajno se dva zaljubita in skupaj gradita pot, ki oba maksimalno osrečuje. Dokler nimata otrok, praktično živita drug za drugega. Vsak v razmerje vstopi s svojo individualnostjo, posebnostjo in tako radi rečemo, da so v razmerju vedno trije: vi, on in vidva. Torej, vajina dvojina je v petih letih gradila tako vsakodnevni svet kot svet intime, o čemer sta se tudi pogovarjala in si izmenjavala poglede na različne vidike intimne bližine. In dva verjetno najgloblje poveže, kot rečete sami, združitev, ki je globlja vez obeh v paru.

Pišete, da po menjavi službe vaš mož vajino intimo zavrača; seveda čutite, da so njegovi odzivi zelo slab izgovor in krivdo iščete pri sebi. Ženske običajno iščejo vzroke v zunanjih vidikih, kot so kilogrami in podobno, kar pa je po vsej verjetnosti dokaj zanemarljivo, če res ne pride do drastičnih sprememb teže ali videza. Sicer pa nas pri ljubezenskih razmerjih očarajo energija, moč in življenjska sila; videz se pogosto izkaže drugotnega pomena. In če je le videz, brez vsebine, strast izpuhti.

Mož se, kot pravite, zapira vase in v svoj svet. To, da nista bila intimna že osem mesecev, govori zase. Moški je, kot kaže, izgubil poželenje po vas. To je za vas nedvomno boleče, a glede na to, da ste še dokaj mladi, svetujem, da se trezno pogovorita. Če se je zaljubil v drugo osebo, ima verjetno na neki ravni manko, razen če gre za serijskega ženskarja, kar pa iz opisa ni videti.

Vsak partner ima v razmerjih svoje pravice in dolžnosti. In ko jih nekdo v paru krši, povzroči neravnovesje in s tem posledice. Sami veste, da imate pravico do redne spolnosti in vseh božajočih dotikov bližine, ki jih iskrena in strastna dvojina daruje. In če vaš mož tega ne zmore več, se morata pomeniti. Verjetnost, da bosta ogenj prižgala nazaj, je majhna. Pogosto se pari racionalno odločijo in ostanejo skupaj, kljub temu da med njimi ni drugega kot hladen poslovni odnos ali le svetinja, ki ji rečemo otrok. In če otroci vežejo dva, ju tudi razvežejo. Če ne pravno formalno v ločitvi, pa v čustvenih in čutnih ozirih.

Zato je prav, da ste pogumni, svobodomiselni in pošteni. Moža postavite pred dejstvo. In če nista za skupaj, poiščita vsak svojo strast in lastno pot. Srečno!