V nas se dogajajo procesi razmišljanja in tehtanja, ali smo do zdaj res naredili tisto, kar smo si v mladosti želeli. Znabiti, da se sprašujemo, v kakšnih odnosih smo z ljudmi okoli nas. Ste že prišli do teh vprašanj? 


Namreč, ravno odnosi so tisto, kar najpogosteje zanemarjamo oziroma si mislimo, da se bomo s tem ukvarjali, ko bomo končali šole, ko bodo otroci odrasli, ko bomo dokončali hišo, kupili vikend na morju ter redno in vestno šli za dva tedna na počitnice. V tako preživetih desetletjih životarimo z bolj ali manj zadovoljujočimi odnosi. Pri tem ne mislim zgolj na partnerskega. Ne, odnos ustvarjamo z vsako osebo, s katero se povežemo, bodisi je to naš otrok bodisi starši, prijatelji, sodelavci, znanci, sorojenci in vsi drugi, ki nam polnijo trenutke.

Ste vlagali v partnerstvo? 

Najbolj na udaru je seveda partnerstvo. Če sta oba negovala čustva ljubezni in s tem krepila odnos, v tej inventuri lepo shajata, imata končno čas zase in drug za drugega, saj so otroci večinoma že odšli iz družinskega gnezda. Ob spoštljivi in iskreni komunikaciji se veselita trenutkov, ki jih preživita v skupni družbi. Da sta ustvarila tako skladen odnos, sta na poti in z leti veliko vlagala, saj če vložiš nič, dobiš ven običajno nič oziroma bolečino, izdajo, nesrečnost, razočaranje, žalost, jezo in nemoč. 

Foto: Lightwavemedia/Shutterstock

Sanje o ločitvi 

Tako je gospa opisala svoja čustva, ko je govorila o dolgoletnem zakonu. Hči se je kar hitro s fantom odselila v tujino, le redko prideta na obisk niti se ne slišijo dosti, ker pravi, da ji je hči zamerila, ker je bila vedno preveč ustrežljiva in podložna možu. Da nima lastne hrbtenice in da sama nikoli ne bo takšna, ji je večkrat zabrusila.

Gospa je pred leti na pikniku spoznala malce starejšega moškega, z njim takrat veliko klepetala in sta si izmenjala številki. O tem je povedala možu, saj je opazil, da po novem veliko uporablja svoj telefon, ko pride iz službe. Novega znanca in njegovo prijateljico je naš par nekajkrat gostil in so se imeli čisto dobro, pove. Sčasoma so stiki zamrli, pokopala je zaljubljenost in živela v rutini naprej. Prizna, da je že pred mnogo leti, ko je bila hči še najstnica, razmišljala, da bo počakala njeno polnoletnost, nato se bo ločila. Pa ni zmogla poguma in moči, starši so ji umrli drug za drugim, skrbela je tudi za bolno taščo, tako da je ta odločitev ušla z obzorja. 


Nova romanca 

Pred kratkim pa je dobila sporočilo tega znanca, da bi jo rad videl. Da je samski, da je veliko razmišljal o njej, a je ni hotel motiti v njenem življenju, zdaj pa bi jo vseeno rad povabil na pijačo. Naša gospa se je spomnila svoje skrite zaljubljenosti in hrepenenja po pobegu iz mlačnega zakona ter privolila. Po nekaj zmenkih sta skupaj preživela strastno popoldne, ko ji je gospod priznal, da je nor nanjo, da sicer noče vplivati na njene odločitve, a da bi rad bil del njenega življenja. Resne, zgolj njune dvojine.

Prevara in razpotje 

Pri meni sedi zmedena, zaljubljena, neodločna, kaj narediti. To, da je prevarala moža, je niti ne skeli toliko, ker se ji že nekaj let ni intimno posvečal, četudi je pogosto dala pobudo, pa jo je praviloma vsakokrat zavrnil z besedami, da je zelo utrujen ali da ga boli glava ali da je imel naporen dan v službi in da ni za nobeno rabo. Sčasoma se je tudi sama odmaknila od njega in začela spati v hčerkini sobi. Prizna, da je v sebi zelo strastna ženska, da si želi intimnosti, zdaj pa sploh, ko jo je nova ljubezen še dodatno spolno odklenila. Ker je inteligentna in ni zaletava, je prišla k meni v posvetovalnico z vprašanjem, kaj bodo prinesle njene odločitve, saj ne želi v svoji vnemi narediti neumnosti, ki bi jo obžalovala naslednjih trideset let. 

Foto: Zdravinjo/Shutterstock

Prva možnost: Ostati v otopelem zakonu 

Pogovarjava se o dveh točkah. Prva je, da ostane s soprogom ter posledicami te izbire. Torej da pokoplje svoje ljubezenske sanje s trenutnim prijateljem, saj ne bo mogla dolgo sedeti na dveh stolih, a tega, kot pravi, niti noče. Kot toliko let doslej bo nadaljevala mimobežno, a dovolj dobro zakonsko dinamiko, v kateri z možem na videz shajata, pri tem pa se bo morala sprijazniti, da ne bo spolno zadovoljena. 


Kaj pa ločitev?

Druga točka je ločitev in vse, kar formalnopravno spada zraven, torej delitev premoženja, obenem pa se zaveda, da bo njen odhod moža verjetno presenetil in ga bo zelo prizadela. Sprašuje me, kako naj se loči, da ne bi koga prizadela. Odgovorim ji, da kaj takega ne obstaja, saj pri trganju čustvenih vezi, navad in samoumevnosti vedno boli tako močna sprememba, kot je ločitev od osebe, na katero si navajen in jo imaš nekako vendarle rad. Če ostane tako, kot je, bo najbrž najbolj prizadeta sama. Namreč, resno se spogleduje z odločitvijo, da se ne glede na vse, tudi na mnenje hčerke in drugih sorodnikov, loči in gre v novo partnersko dvojino. Pogovarjali sva se, da srečno in zadovoljno partnerstvo nikakor ne pride samo od sebe, temveč je treba veliko prilagajanja, vlaganja, potrpežljivosti, razumevanja, čustvene inteligentnosti, argumentiranja lastnega mnenja in sočutnega ter spoštljivega komuniciranja.

Kako se je gospa odločila, ne vem. Nisem je več srečala. Verjamem, da je podobnih zgodb in dvomov med vami, drage bralke, spoštovani bralci, veliko. Kako se vi odločate? Kakšne so vaše misli ob drugi življenjski inventuri? Ste zadovoljni s svojimi odnosi? Želite kaj spremeniti? 


* Melita Kuhar je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka, dosegljiva na 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pišite na: info@svetovalnica.si.