Se slišita ali se poslušata?

Hvala za vprašanje, ki ponuja vpogled v vašo bolečino in strah, zakaj se vama dogaja spolno nezadovoljstvo in kam bo to peljalo na dolgi rok. Sicer je vaš opis spolnega odnosa, »da se ohladi in razvodeni« premalo natančen, da bi lahko podala adekvatno pojasnilo. Kaj se torej zgodi? Mu po začetni erekciji penis upade? Ali vse skupaj traja prehitro pri njemu in vas spolno ne zadovolji? Zakaj naj bi težave izvirale iz vašega hormonskega neravnovesja? Ker vse dame smo občasno hormonsko »izgubljene«, pa to še ne pomeni, da ne zmoremo zadovoljujočih spolnih odnosov. Odlično je, da ste zaznali težavo med rjuhami in iščete rešitve. Mnogi pari se prav tako soočajo s problematiko spolnih odnosov, ki ju ne zadovoljijo, pa so tiho in čakajo, da pride do čudeža. Ki ga po navadi žal ni. Ali pa kateri od njiju skoči čez plot.

Kar je zaskrbljujoče pri vašem problemu, je to, da je spolnost del komunikacije. Če škripa pri spolnem odnosu in kljub vajinim spodbudnim pobudam glede pripomočkov, perila in drugem ni večje odzivnosti ali strasti, ki običajno sledi takšnim dražljajem, je lahko vajina težava mnogo globlje narave. Kako vidva sicer razčiščujeta vajine nesporazume? Kako poteka vajina vsakodnevna komunikacija, se slišita in ali se poslušata? Se držita dogovorjenih sporazumov ali pa jih ne jemljeta resno, eden ali drugi? Kaj na vse opisano poreče vaš fant? Vam zaupa, zakaj ima on problem v spolnosti? Ali imate težave vi? Se o tem iskreno in odprto pogovarjata?

Pri vsem tem gre za temeljno zaupanje v vajin odnos, kar je običajno podzavestno. Vidva zagotovo trdita, da si zaupata, a tukaj so razvidni neizrečeni pomisleki in strah, ki se ga ne zavedata. Imeti kvalitetno in orgazmov polno spolno življenje je nekaj, kar je v resnici »pika na i« spoštljivega in varnega odnosa. Je tisto vezivo in malta dveh različni posameznikov, ki se v nekem trenutku združita v en organizem, je dajanje in jemanje vsega kar smo. In živeti brez zadovoljujoče spolnosti z osebo, ki jo imamo radi, a se bojimo spolne združitve, ker bomo ponovno priča razočaranju, pušča sled prizadetosti. Menim, da bi bilo primerno, da poiščeta strokovno pomoč nekoga, ki vama bo brez tabujev in izgovorov pokazal kje gresta vajina pričakovanja glede partnerskega odnosa eden mimo drugega in kako to poravnati, da se srečata v eni, osrečujoči točki. Rešitve namreč vedno obstajajo.