Spolnost ni le akt s penetracijo

Težave, ki jih navajate, so pogoste v moji ambulanti pri parih, ko sta partnerja zdrava in aktivna ter v sodobnem času ne najdeta časa za intimnost in spolnost. Z vami in partnerjem ni nič narobe, problem je rešljiv, če imate stvarna pričakovanja in voljo, da skupaj najdeta rešitev, mogoče poiščeta pomoč spolnega terapevta.

Solo masturbacija je nekaj pričakovanega. Problem nastane, ko je edini način užitka, je prepogosta in smo odvisni od tega, da se ji ne moremo upreti. Poruši nam ritem življenja ter nam povzroča stres. Če so pridružene še krivda, nezmožnost nadzora in popolna izguba zanimanja za partnerja, moramo poiskati pomoč. Iz zapisanega gre pri vašem partnerju za dopolnilni užitek, o katerem menite, da bi ga morala skupno deliti; lahko pa ima mož oboje, saj s tem ni nič narobe. V zrelih letih je vir sprememb v spolnosti ne samo v menopavzi in znižani ravni testosterona. Težave so lahko fizične, psihične, relacijske, povezane s sociokulturnim vplivom okolja. Včasih gre za kontekstne težave: pomanjkanje časa, naveličanost nad enakim spolnim aktom, izgubo spolne želje in oslabitev samopodobe, samozavesti in zaupanja partnerju.

Ženske so v starosti do 50 let spolno aktivne v 88 odstotkih, moški v 93. V obdobju od 70. do 80. leta je spolno aktivnih še 50 odstotkov moških, žensk pa le 21. Sprememba v telesu z leti pa je v fazah spolnega odgovora. Moški težje dosežejo erekcijo, tudi ni več tako močna, ker se s starostjo poveča delovanje alfa simpatičnega živčnega sistema, zato potrebujejo več fizične stimulacije. Ko jo dosežejo, faza platoja traja dalj časa, orgazem je krajši. Ko se zgodi ejakulacija, lahko traja nekaj dni, preden lahko spet začnejo spolni odnos. Pri ženskah se zmanjša spolna želja, potrebujejo od pet do deset minut ali več, da dosežejo vzburjenje, plato se podaljša.

Sposobnost za orgazem se ne spremeni, še vedno ostaja tudi sposobnost doseganja več orgazmov. Tudi če pri ženskah ne obstaja spontana želja po spolnosti, se ta lahko zbudi, če se ženska prepusti partnerju, da se spolno vzburi. Včasih so težave povsem preprosto rešljive, reši jih lahko že običajen vlažilec ali zdravila za zdravljenje erektilne disfunkcije. Na spolnost ne smemo gledati le kot na akt s penetracijo. Ne smemo pozabiti tudi, da je koža največji spolni organ ter kako poteka proces vzburjenja v možganih. Tako v starosti postanejo pomembne tudi druge oblike intimnosti in dobra, odprta komunikacija, splošno zdravje. Priporočala bi vaje za ponovno vzpostavitev intimnosti, načrtovanje spolnosti. Ne čakajmo na spontane oblike, saj lahko izgubimo čas in voljo, da se vidimo kot del para. Za popestritev načrtujte različne spolne scenarije, fantazije in igranje vlog.