Obstaja rešitev

Glede na opisane težave imate sekundarno obliko prezgodnjega izliva, ki je psihogeno pogojena. Verjetno vplivajo nanjo stres v službi in želja, da zadovoljite partnerico, ter da si le redko vzameta čas kot par za intimnost ob otrocih in vsakdanjih skrbeh. Dejstvo, da ne uporabljata kontracepcije, stanje samo poslabšuje. O tem bi se morali pogovoriti s partneric in se odločiti za varno spolnost brez strahu pred neželeno nosečnostjo. Uporaba kondoma pomaga, da izliva ni prezgodaj, nekaterim pomaga, če kratko pred odnosom sami masturbirajo, tako da odnos s partnerjem potem traja dlje. Težave s prezgodnjim izlivom ima kar petina moških, ves čas ali občasno.

Najbolj pomembno je, da se opazujete, poskusite z masturbacijo in vajo start/stop, ko čutite, da bo prišlo do izliva, se vzdržite stimulacije 30 sekund in potem nadaljujete ter ponavljate, dokler niste pripravljeni, da ejakulirate. Vajo lahko izvajate sami ali s partnerico, ki mora biti potrpežljiva. Podobna je vaja s stiskanjem glave penisa (metoda squeeze). Bodite skoncentrirani na sam spolni odnos in čute, ki jih zaznate, preden dosežete točko, ko ni vrnitve in boste imeli izliv. To je čuječnost in tedaj vključite vse: pogled, glas, okus, vonj ali dotik. Sama priporočam vaje in tehnike sproščanja ter vaje za ponovno vzpostavljanje intimnosti. Če ne pomagajo, se skupaj z vami odločimo za predpis pršila ali tablet, ki podaljšajo čas do izliva, seveda če se strinjate in imate pogoje za to.

Moramo se zavedati, da traja vaginalni odnos običajno od pet do osem minut, posamezni pari so zadovoljni tudi, če traja manj kot tri, določeni ljudje želijo več predigre in same penetracije. Norme ne obstajajo in skupaj s partnerico se lahko odločita, kaj vama ustreza, tudi za druge oblike spolnega odnosa in intimnosti, za popestritev z različnimi spolnimi scenariji ali pripomočki. 


Frosina Krstanoska, dr. med., internistka, hematologinja in specialistka za spolno medicino, je nova Onina sodelavka, ki bo odgovarjala na vprašanja, povezana s spolnostjo. Odkrito govorjenje o tej temi je pri nas pogosto še vedno tabu. Čeprav posamezniki v partnerskih odnosih želijo rešiti zagate v svojih intimnih odnosih, si velikokrat ne upajo govoriti o njih ali pa menijo, da je okoliščine nemogoče spremeniti. Bralke in bralce vabimo, da svoja vprašanja posredujejo na elektronski naslov info@onaplus.si s pripisom Svetovalnica. Anonimnost je zagotovljena.