Vaša zveza verjetno nima prihodnosti

Za žensko, ki zna biti zelo ljubeča, ima veliko življenjske energije in ji je uresničevanje ljubezni v spolnosti nekaj najlepšega, je odnos z nekom, ki se udeležuje spolnosti le kot partnerske obveznosti ter brez vsake strasti, zagotovo vzrok za hudo frustracijo. Večkrat sem že v tej rubriki napisal izsledke raziskav, da je zadovoljna spolnost najmočnejše vezivo med partnerjema, in pogosto lahko slišimo, da pomeni desetino odnosa, kadar se partnerja v njej ujemata, in devet desetin odnosa, kadar se ne.

Pomembna informacija, ki ste jo podali, je, da je vaš partner odraščal ob dominantni in zelo verni materi, za katero je bila homoseksualnost nekaj nesprejemljivega. Očitno ji je uspelo vcepiti sinu močan predsodek do istospolno usmerjenih oseb. Ob takšnih, dominantnih materah sinovi, če je bila izkušnja z ženskim spolom, ki jo predstavlja njihova mati, izrazito negativna, lahko usmerijo svoj libido proti osebam moškega spola. Vendar ne nujno v seksualnem pomenu, kot je pri vašem partnerju. Tedaj igra pomembno vlogo oče, ki v zakonu z dominantno ženo pogosto ne opravi svojega, moškega dela starševske vzgoje, to je sinu dati zgled avtoritete, moškosti, nekoga, ki vzbuja vtis moči in na kogar se člani družine lahko vedno zanesejo in ki je enakopraven starš, čeprav ne nujno dominanten, in čigar beseda velja enako kot beseda matere. 

Če sin zaradi odsotnosti omenjenih lastnosti ne more spoštovati svojega očeta in si ga vzeti za zgled, je lahko njegova spolna identiteta motena in se lahko manifestira v istospolni usmerjenosti. Če pa sin odrašča sam z materjo, za oblikovanje moške spolne identitete potrebuje nadomestno moško figuro. To je lahko kdo od sorodnikov ali kakšna druga pomembna moška oseba, ki je z otrokom preživela dovolj kakovostnega časa.

Napisali ste, da je partner čustveno zaprt in zelo občutljiv za mnenje drugih. Čustva se boji kazati, ker jih verjetno ob dominantni materi ni smel kazati, saj je bilo zanjo izražanje čustev najbrž nekaj, kar se za moškega ne spodobi. Ob dominantni materi pa verjetno tudi ni imel dovolj priložnosti za uveljavljanje lastnih interesov in je posledično postal tako občutljiv za mnenje drugih. Moška družba je okolje, kjer se počuti varnega, zato si želi v njej preživeti večino časa, kot ste napisali. Nasprotno pa mu bližina z žensko zaradi negativnih izkušenj sproža tesnobne občutke. Ti ga ovirajo pri tem, da bi se vam lahko predal v spolnosti. V spolnosti se namreč najbolj približamo drug drugemu, tako telesno in čustveno kot duhovno. Takrat si lahko dovolimo biti iskreni in razgaljeni, s tem pa tudi ranljivi.

Oba si želita družine, ste napisali. Torej on najverjetneje išče žensko, ki mu bo rodila otroka, ne pa ljubimko, ob kateri bo lahko doživljal najgloblje občutke pripadnosti. Najbrž je res nezmožen ljubiti žensko. Če bi želel spremeniti svoj značaj, bi moral opraviti dolgotrajno psihoterapijo. Da se bo to tudi zgodilo, je malo verjetno, saj bi moral biti psihični pritisk nanj dovolj velik. Bolj mogoče se mi zdi, da se bo sprijaznil s svojo vlogo in celo takšne cilje, kot je imeti družino, raje opustil, kot si priznal, da je morda istospolno usmerjen, in se podvrgel analizi psihe. Tudi grožnja, da ga boste zapustili, verjetno ne bo zalegla in se bo raje sprijaznil z neizogibnim; dejstva, ki jih ne more spremeniti, pa nadomestil z upanjem, da bo nekoč morda le srečal žensko, ki se bo prilagodila njegovim zavrtostim.