Preurediti bo treba vajine odnose in spremeniti ukoreninjene navade

Izdaja zaupanja, o kateri smo prepričani, da se ne more nikoli zgoditi, in na katero morda sem in tja le bežno pomislimo, potem pa zamahnemo z roko in preženemo neprijetno misel, je verjetno eden od tistih redkih trenutkov, ko se nam zamaje vera v življenje in se pred nami odpre grozeče brezno, v katero nas želi povleči. Bolečina je tako huda, da nam zamegli razum in nas pahne na rob, nekatere celo čezenj.

K sreči ste zmogli ohraniti razdaljo do tega roba in zbrali dovolj moči, da ohranjate zdrave misli in iščete rešitev. Nekdo vas zelo potrebuje in vam hkrati daje moč, da greste naprej – vaš otrok. Verjamem tudi, da se mož kesa in vam zagotavlja, da vas ima rad in takega dejanja ne bo ponovil. Vse to vas nekako drži pokonci, kljub izgubi temeljnega zaupanja.

Poglejva najprej, kaj bi utegnilo vašega moža pripeljati do tega dejanja, potem pa razmisliva, kako lahko ukrepate.

Neobičajno je, da v ustaljenem partnerskem odnosu mlademu moškemu upade želja po spolnosti in da ženska daje pobudo zanjo. Oba spola doživljata spolnost različno in pretežno je moški spol tisti, ki si želi več spolnih odnosov. Medtem ko je moški usmerjen zlasti na spolnost samo, pa ženske v intimnosti predvsem prejemate potrditev, da ste zanj privlačne in zaželene. Ker pri vašem možu želje po spolnosti ni, ste bržčas posumili, da si vas ne želi dovolj, in ste potrditev začeli iskati tako, da ste prevzeli pobudo.

Zakaj vašemu možu ni do spolnosti z vami? To je nekaj, kar bosta morala ugotoviti. Odgovor najbrž tiči v strukturi vajinega odnosa. Pogosto se dogaja, da močna in dominantna ženska s svojo potrebo po obvladovanju (in nadzoru) spravi svojega moža v podrejen položaj. To na splošno v moških zbuja občutke strahu in kaj hitro jih mine želja po spolnosti in svojo spolno slo, ki pa ostaja, je biološko pogojena in zahteva zadovoljitev, preusmerijo drugam. Se vam to morda zdi znano? Iz vaše pritožbe, ki je tu objavljena le v skrajšani obliki, sem sklepal na tako postavljene odnose med vama. Seveda pa se lahko tudi motim. Vajina naloga je poiskati pravi odgovor. Vaš mož je izhod našel na internetu, v navidezno varnem okolju svojega kabineta, v anonimnosti virtualnega seksa. Tam se je srečal z neznano žensko, ki je začutila njegovo stisko in željo po nežnosti ter sprejetosti. Za njeno žensko naravo je bil to izziv in »kemija« je bila tu; vsaj pri možu.

Kar vam je potožil, bo držalo – da se počuti osamljenega, da potrebuje pogovor in nežnost. To je nekaj najbolj naravnega. Vam je to kdaj omenil? Tega pri vas, bodiva odkrita, očitno ni dobil. Vendar ne krivim vas za to; to je splet okoliščin, vajinih značajev in popotnice, ki sta jo prinesla s sabo v odnos.

Kako naprej? Že prej sem omenil, da bosta morala odkriti vzrok moževega zmanjšanega zanimanja za vajino spolnost. Potreben bo iskren pogovor. Odkrito bosta morala spregovoriti o vajinih željah, fantazijah in pričakovanjih. Pomembno bo, da bosta slišala drug drugega in zapustila okvire običajnega razmišljanja. Če tega ne bosta zmogla sama, poiščita pomoč. Morda bo mož potreboval individualni pogovor z nepristransko osebo, ki ga bo poslušala, brez predsodkov sprejemala in mu znala argumentirano svetovati. Takšne osebe so običajno usposobljeni terapevti. Lahko si poiščeta strokovnjaka za terapijo parov in ga skupaj obiščeta. 

Vajina spolna energija, ki si je poiskala nadomestke, naj se od njih odvrne in usmeri nazaj k partnerju. Njegova si je našla svoj objekt v internetni klepetalnici, vi pa ste morda svoj nadomestek našli v materinski skrbi za vajinega otroka. Preurediti bo treba vajine odnose in spremeniti ukoreninjene navade. Za to bo treba veliko trdega dela – za vsakega od vaju. Zavedajte se, da je neujemanje v spolnosti eden glavnih vzrokov za razpad zvez, zato je vajino partnerstvo v resnih težavah. Verjamem, da vama bo ob iskrenem naporu uspelo. Srečno!