Usoda ga je pripeljala nazaj k vam

Partnerska zveza s človekom z narcistično osebnostno motnjo je lahko pravi pekel, in če vam je zaradi takšnih ali drugačnih vzrokov ni uspelo pravočasno zapustiti, vas je zaznamovala. Narcisi ne zmorejo ljubiti in so mojstri manipulacije ter v žrtvi z omalovaževanjem, zanikanjem njenih prepričanj, znanja in čustev, grožnjami in drugimi nasilnimi dejanji vzbujajo občutke nevrednosti, krivde, norega vrtiljaka, v katerem žrtev ne ve več prav, kaj je zgoraj in kaj spodaj, in jo tako prisilijo, da se umakne ali v neprostovoljno strinjanje ali v najboljšem primeru molk. S tem pa žrtev ravna v neskladju s tem, kar želi in čuti, in se odtujuje od same sebe.

Za vami je dolgo obdobje trpljenja, v katerem ste se odtujili od svojih želja, čustev in ženstvenosti. Potlačili ste jih, to pa pomeni, da ostajajo v vas in si, po naravnem zakonu, želijo prodreti na plan, se razcveteti in uresničiti. Vaša nekdanja ljubezen, moški, v katerega ste se zaljubili kot najstnica, je vstopil v vaše življenje kot katalizator in sprožil neustavljiv plaz čustev in prebujenih želja. Znašli ste se na novem norem vrtiljaku, ki vam drugače od tistega, ki ga poganja narcis in vas vleče v samozanikanje in nesrečo, prinaša prebujeno upanje in sanje o izgubljeni sreči. Lahko le upamo, da vam jih bo uspelo uresničiti.

Prihodnost vašega čustvovanja in morebitna uresničitev prebujenih želja sta odvisni le od vas samih. Lahko pretrgate stike z nekdanjo ljubeznijo, se vrnete v patološki odnos z možem in postopoma ponovno potlačite svoja čustva. Toda glede na to, da imate že odrasle otroke ali pa se bližajo odraslosti in bodo verjetno kmalu zaživeli svoje življenje, bo pomemben del vaše pozornosti, ki je zdaj namenjena njim, ostal nepotešen. S tem pa se bo vaša stiska še povečala. Vaše duševno zdravje utegne biti takrat na resni preizkušnji.

Druga pot je, da izstopite iz nezdravega odnosa z možem. Zavedajte se namreč, da narcisa ne morete spremeniti, ker je prepričan, da ima le on prav, in tudi zakonska terapija, se bojim, ne bo obrodila sadov, ker bo, prvič, mož pobesnel, če mu boste povedali za obnovljeni stik z mladostno ljubeznijo, in boste deležni novega trpinčenja, in drugič, ne bo privolil v obisk pri terapevtu ali vsaj ne bo pripravljen sodelovati, ker bi to pomenilo, da bi moral priznati, da ni popoln (o čemer pa je narcis prepričan). Če se boste odločili za ločitev, se lahko po pomoč pri tem hrabrem in zahtevnem dejanju obrnete na Krizni center za ženske, žrtve nasilja (031 233 211) ali Društvo SOS za ženske žrtve nasilja (080 11 55) ali varno hišo (031 736 726).

Dokler se ne boste odločili za eno ali drugo pot, pa boste verjetno ohranjali stike z nekdanjo ljubeznijo in se prepuščali sanjavim občutkom ponovne zaljubljenosti in prebujenega upanja. Privoščimo vam jih. Morda tudi on ni srečen v svojem zakonu in morda se bodo nekoč vajine poti združile v trajni zvezi. Kakor koli že, odigral je pomembno vlogo v vašem življenju: spomnil vas je na pozabljene občutke sreče in vam dal novo upanje. Tudi če ne bosta združila vajinih poti – verjetnost, da se bo to zgodilo, je majhna –, boste ob novih spoznanjih zmogli zbrati voljo in pogum za novo in srečno življenje.