Sledite živosti, ki vas je nagovorila z razlogom

Draga ga. bralka.

Vaš zapis je trezen, jasen. Zdi se, da ste se v sebi že odločili, da ne želite več biti v družbi s človekom, ki vidi in sliši le sebe. Ki živi le zase, kot pravite. In morda je res, kar pravi Osho, da je zakon zabloda in da se nihče ne more ljubiti dvajset let, saj se vsak spreminja. Vsak zase in skupaj se izgrajujemo v preizkušnjah življenja. Kot ne moremo nikdar stopiti v isto reko dvakrat, ena kaplja v morju ne more dvigniti gladine. A vaše notranje vode so kot kaže v sodelavcu našle mir. In kaplje v morju postajajo valovi, ki so gladino morja vzvalovili.

Moški, ki nas pomirijo, nas tudi najgloblje osvojijo. Divja strast in napetost odnosa sta zanimivi na krajši rok, in vaš »lev«, ki je center tako lastnega kot socialnega sveta, ki ga vidva gradita skupaj, je verjetno prepričan, da je to edina verzija realnosti, ki obstoji. A ko moški na svojo žensko prične gledati, kot da je samoumevna in kadarkoli zamenljiva, jo izgublja. Kdaj vas je vaš »lev« izgubil, težko rečeva. Morda sta vas osebna rast in opazovanje sveta z očmi drugega tako pretresela, da trenutno dokaj previdno odpirate tančice prepričanj, ki pa se, eno za drugim, kažejo kot netočna. Sneli ste rožnata očala. Ostaja prazna sivina, ki zahteva toplino.

In ja, nivoji uporab/zlorab so številni. Če se čutite le uporabljeni, bo sigurno nekaj na tem. Tako kot pri delu rabimo grablje, da naberemo skupaj listje, potrebujemo tudi lopato, da posujemo pesek ali zemljo. In če v odnosu nekdo le daje, drugi pa brezsramno pije nektar dobrega in srčnega, zada vezi razpoko. Pa naj bo ta vez poslovna ali intimna, prijateljska ali sorodstvena, recipročnost gradi poštene izmenjave. In če je posel vse, kar vašega »leva« zanima, naj vam odpre vrata, da se podate v svet.

Vsaka ženska si zasluži pozornost, ljubezen in nežnosti. A vse več je moških, ki jim posel pomeni več kot iskren pogled in jih uspešen projekt mnogo bolj izpolni kot predaja ženski. Zakaj je temu tako, pišejo številni slovenski in tuji avtorji. Nekje so ujeti v kolesja, a to razumne ženske sprejmejo, če je »zakaj« evidenten. A tam, kjer je posel izgovor za sebično razraščanje lastnih ambicij, tam potrpljenja zmanjka.

Prav je, da ste se zbudili. Pomlad se prebuja z vami, kar je nazorno po sebi. In tudi ni naključje, da vam je pot življenja naklonila ljubečega in čutečega moškega, ki morda ni center sveta. Morda ni mačo, še manj stereotipni zapeljivec. A vas je nagovoril tam, kjer vas ni še nihče. Zato je prav, da sledite živosti, ki vam jo življenje nudi.

Morda vaš »lev« niti opazil ne bo, da vas ni več zanj. Ali pa se bo prebudil. Verjetno bo zahteval pojasnila. Zato pri sebi razčistite, kaj vse se je v teh letih nagrmadilo. Morda vse skupaj predelate s terapevtom, ki vas bo po poti zahtevne odločitve varno vodil. »Leva« ste nekoč ljubili, in preden ga zapustite, bodite prepričani v svojo odločitev. Srečno!