Odločite se in si uredite čustveno in družinsko življenje

Zloraba zaupanja, ki jo predstavlja prevara v partnerskem odnosu, je eden najhujših čustvenih udarcev, ki si jih lahko predstavljamo. Če pa je k temu dodano še psihično nasilje z namenom, da se ljubezenska vez popolnoma prekine, s čimer je izražena grožnja, da bo prišlo do izgube pomembnega odnosa, je mera zvrhano polna. Oboje od napisanega se je vam zgodilo oziroma se vam dogaja: partner vas je prevaral, in potem, ko ste odkrili prevaro, postal nesramen in psihično nasilen ter vas na ta način odrinil od sebe. Ko bi partner vsaj priznal napako, se pokesal in vas, na primer, prosil, da mu daste drugo priložnost! Toda ne, branil se je s psihičnim nasiljem nad vami.

Za nameček vam je zagrozil, da morate o njegovi prevari molčati. Poleg vsega hudega, kar vam je storil, vključno s tem, da imata majhnega otroka, ki zahteva posebno skrb, on pa ga je začel zanemarjati, pričakuje, da boste ostali tiho, se sprijaznili z osebno katastrofo in mu dovolili, da živi neko vzporedno življenje in vas še naprej vara z drugo žensko. Kar zahteva, je skrajno zavržno.

Napisali ste, da ko vam je bilo vsega zadosti, ste začeli pakirati, torej ga nameravali zapustiti. Temu se je uprl in vas očitno prisilil, da ste to namero opustili. Morda tudi niste vedeli, kam bi z otrokom odšli oziroma kje bi si našli, vsaj začasno, bivališče.

Od takrat je minilo že nekaj časa, morda nekaj tednov, in verjamem, da doživljate pekel. V takšnih razmerah ne želite živeti, kljub temu da ga imate še vedno radi. Očitno je, da vaš partner živi dvojno življenje: ima dom, v katerem ga čakate vi in vajina hčerka in morda celo zanj gospodinjite, ter vzporedno življenje, kjer se zabava in uživa z drugo žensko.

Iz vaše pripovedi je čutiti, da ima partner moč nad vami in se ga bojite zapustiti. Obenem oklevate, ker verjetno še vedno gojite določene upe in ga imate radi. Toda, ali imajo vaši upi vsaj majhno možnost, da se uresničijo? Ko ste ga soočili s svojim odkritjem prevare, je postal agresiven in vas začel poniževati. Nič ne kaže, da bi se partner bil pripravljen odpovedati tisti ženski in vas postaviti na prvo mesto. Boste res vztrajali v takšnem odnosu?

Svetujem vam, da spregovorite o svoji bolečini z osebami, ki jim lahko zaupate, in jih prosite za pomoč. Če se boste odločili zapustiti partnerja, potem boste morali, da se izognete njegovemu nasilju, imeti pripravljen dober načrt. Svetujem vam, da pokličite na Krizni center za ženske, žrtve nasilja (031 233 211), ali Društvo SOS za ženske žrtve nasilja (080 11 55), ali Varno hišo (031 736 726). Tam lahko dobite koristne napotke. Želim vam, da bi vam uspelo čim prej urediti svoje čustveno in družinsko življenje.