Ne dovolite, da vam strah kroji življenje

Pozdravljeni,

Hvala za vaše pismo. Sočustvujem z vašo stisko in razumem, da ste pretreseni, ker ste si predstavljali, da bosta z možem srečna vse življenje, a kljub šoku bi rada, da se začnete zavedati, da si zaslužite srečo, in ne trpljenja v odnosu, v katerem zdaj vztrajate. Morda točno v tem trenutku ne vidite rešitve, a verjemite, čakajo vas boljše stvari.

Kot psihologinja vam ne morem ponuditi prave rešitve, lahko pa vam s pomočjo vprašanj pomagam, da spoznate, kakšne so vaše možnosti, odločitev pa mora na koncu biti vaša.

Najprej boste morali razčistiti pri sebi, kaj si sploh želite od partnerstva. Boste vztrajali v zvezi z moškim, ki mu niti ni več mar, da vas prizadene, glede na to, da ne skriva svojih afer? Ali ste pripravljeni oditi in zaživeti na novo? Pustiti preteklost za seboj in začeti od začetka, je za mnoge zastrašujoče, ker se bojimo neznanega, a s tem, ko vztrajamo v trpljenju in toksičnih vzorcih, si sami zapiramo vrata pred boljšim življenjem.  

Pravite, da vas je strah zapustiti moža in sanje o družinski idili, ki ste jih negovali vsa ta leta, tudi zato, ker živite v malem kraju, kjer se vsi poznajo. Pa ste kdaj pomislili, da bi se preselili, morda zamenjali okolje in si ustvarili življenje v večjem mestu? Zamenjali ali si poiskali službo?

Pri vaši odločitvi vam lahko veliko opore nudijo družina in prijatelji. Ste jim zaupali svojo stisko? Če še ne, vam svetujem, da čim prej spregovorite z osebami, ki jim zaupate, lahko je to tudi terapevt. Presenečeni boste, kako lažje vam bo, ko boste izpovedali svojo bolečino, in morda boste ob tem tudi bolj jasno videli svoje možnosti in pot naprej.

Ne dovolite, da vam strah kroji življenje in bodite pogumni. Če se boste postavili zase, ne boste izboljšali življenja le sebi, ampak dali tudi dober zgled vašima otrokoma, in jima pokazali, da se je vsak dan znova vredno boriti za svojo srečo.