Čim prej zahtevajte delitev dediščine

Zahvaljujem se vam za vprašanje, ki odseva precej pogost problem, povezan z delitvijo skupne lastnine. Kot lahko razberem iz vašega vprašanja, je vir problema dejstvo, da eden od bratov ničesar ne prispeva k podedovani skupni nepremičnini, ob tem pa še trmasto vztraja, da se hiša ne proda. To seveda ne gre, pravni red pa vam v taki situaciji ponuja kar nekaj rešitev.

Predvsem je dobro vedeti, da je brat, ki nasprotuje prodaji, dolžan prispevati svoj delež k stroškom vzdrževanja hiše. To mu morata dati čim prej na znanje, po možnosti v pisni obliki, še bolje pa z dopisom, za katerim bi stal ustrezni pravni strokovnjak. V pismu lahko omenita, da bo njegov dolg s potekom časa zaradi obresti in morebitnih sodnih in drugih stroškov le še naraščal, zato je nedvomno v njegovem interesu, da čim prej poravna svoj del stroškov. Te lahko v kasnejši fazi zoper njega uveljavljate tudi v izvršilnem postopku.

Sicer pa lahko vsak čas zahtevata tudi delitev dediščine – zakon določa, da lahko vsak dedič zahteva delitev dediščine ob vsakem, vendar ne ob nepravem času. Glede na to, da brat ne plačuje svojih stroškov, dvomim, da bi lahko nasprotoval delitvi dediščine z argumentom, da čas ni pravi. Z delitvijo dediščine bi vsak razpolagal s svojim delom nepremičnine in tako vsaj ne bi več imela problemov zaradi bratove nekooperativnosti pri upravljanju skupne lastnine.